Uvesti rutinu, najvažniji korak

Pandemija korona virusa probudila je u građanima strah. Strah od nepoznatog, od nevidljivog. Vesti koje se svakodnevno plasiraju bilo u štampanim, bilo u elektronskim medijima čitavu situaciju značajno otežavaju. Opšte smernice psihologa su da bi u takvoj situaciji trebalo da ograničimo izlaganje informacijama na jedan do dva puta dnevno i da na taj način pokušamo da poštedimo sebe.

„Svako od nas u ovoj situaciji treba da pokuša da struktuira svoje vreme i da uvede određenu rutinu u svoje svakodnevno funkcionisanje  koja je sada na izvestan način poremećena. Rutina i obavljanje različitih aktivnosti koje nam prijaju pomaže da skrenemo pažnju sa telesnih senzacija na koje sada mnogo više obraćamo pažnju, s obzirom da je zarazna bolest ono što nas trenutno najviše plaši“ – kaže Ljubica Rašić.

Ljubica Rašić, psiholog Doma zdravlja / foto: GM Press

 

Preporuka psihologa je da svakako obratimo pažnju na to kako se osećamo kada radimo nešto što nam prija i što nas opušta. Kako smo saznali od naše sagovornice za sada nema puno poziva za ovaj vid pomoći, svega nekoliko dnevno.

U zavisnosti od toga kakav problem osoba ima, psiholog je tu da pruži odgovarajući savet i podršku ili da uputi lice drugim stručnim službama. Osobe koje već imaju neke psihičke tegobe ili dijagnostikovane bolesti treba da se javljaju svom psihijatru i da redovno uzimaju preporučenu terapiju.

GM PRESS/ Aleksandra Stevanić

Tekst je objavljen u okviru projekta „Korona, oprez – da, panika –  ne“, koji je sufinansiran sredstvima Ministartsva kulture i informisanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *