Vakcinacija mladih ključna u daljoj borbi protiv kovida 19

Iako se u Srbiji beleži blagi porast obolelih od koronavirusa, situacija je i dalje stabilna, ocenila je posle jučerašnje sednice Kriznog štaba članica KŠ Darija Kisić Tepavčević. Najveći problem, ocenjuje se, nizak nivo imunizacije među mladima.

Ukupan broj registrovanih slučajeva od početka pandemije je 717.812, a bitku sa koronavirusom izgubilo je 7.076 osoba.

Broj obolelih raste, što po oceni stručnjaka ukazuje da smo na početku novog epidemijskog talasa. Najviće novozaraženih je u Beogradu, a kao najveći trenutni problem je mala vakcinisanost među mladima.

„Vreme je godišnjih odmora, ali virus nije na odmoru, virus je tu“, rekla je Darij Kisić Tepavčević posle jučerašnje sednice Kriznog štaba.

Navela je da je posebno porazan podatak da je svega 17,42 odsto stanovnika uzrasta od 18 do 30 imunizovano.

„Moraju da shvate da i oni mogu da se razbole, da najverovatnije neće imati težu formu bolesti, ali nose ovaj virus i mogu da ga prenose drugima“, poručila je Kisić Tepavčevićeva.

Kada je reč o hospitalizovanim pacijentima, među njima poslednjih meseci preko 99 odsto njih nije bilo vakcinisano, a među preminulima od posledica zaraze nema onih koji su bili kompletno imunizovani.

Do sada je u našoj zemlji vakcinisano 2.772.927 osoba, a obe doze je primilo 2.642.507 ljudi. Oko 49 odsto građana Srbije je primilo bar jednu dozu vakcine.

Vodeća naučnica Svetske zdravstvene organizacije Sumija Svaminatan savetovala je ljude da ne mešaju vakcine protiv kovida-19 različitih proizvođača, nazivajući to „opasnim trendom“, jer je potrebno više podataka kako to utiče na zdravlje.

Nadležni u Srbiji su krenuli u rigoroznu kontrolu poštovanja svih protivepidemijskih mera. Sanitarna i sve druge inspekcije, Komunalna milicija i Komunalna inspekcija u ovom trenutku usmeravaju nadzor prema ugostiteljskim objektima, turističkim centrima, objektima za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava, ali i prema javnom prevozu, rekao je za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković.

RTS/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *