Veliki jubilej „Galeba Džonatana Livingstona“

Svevremeno delo „Galeb Džonatan Livingston“ Ričarda Baha koje ovih dana beleži pedesetogodišnjicu svog izlaska, jedno je od najomiljenijih knjiga u svetu. Pisac koji je ljubav prema letenju preneo na svog glavnog junaka Galeba, stvorio je delo koje je ušlo među pedeset najčitanijih knjiga na svetu.

Galeb Džonatan Livingston“, glavni junak istoimenog romana Ričarda Baha, žudi za znanjem, slobodom i dalekim obalama koje ga čekaju daleko od ostatka jata i ribarskih čamaca koje viđa svaki dan. Galeb je ideja slobode, vlastitog mišljenja, lepote i radosti letenja.

Dragana Perišić, bibliotekar

-Knjiga u početku nije niašla na odobrenje i razumevanje izdavača, da bi ubrzo postala omiljeno delo koje se uvek čita i poklanja. – kaže Dragana Perišić, bibliotekar biblioteke „Braća Nastasijević“, dodajući, – u posveti knjige piše „Pravom Džonatanu Galebu, koji živi u svima nama“, što znači svim ljudima koji žele da ovladaju svojim mislima, a time i svojim telom i da žive onako kako žele, slobodno. –

Drugačiji od ostalih u jatu, sopstvenog pogleda na svet, Galeb Džonatan Livingston, žudi za brzinom i slobodnim letom. „To je smisao života, a ne ono sumorno vucaranje do ribarskih brodića i nazad! Možemo da se uzdignemo iz neznanja, da postanemo kreativna, pametna i savršena bića. Možemo da budemo slobodni! Možemo da naučimo da letimo!“

Poruke o slobodi, dobroti, drugačijim svetovima i da ne postoje granice u trci za znanjem, pisac je otelotvorio kroz svog junaka, Galeba Džonatana Livingstona, koga svi nosimo u sebi.

„Ne treba voleti mržnju i zlo, sigurno. Treba učiti da se shvati pravi Galeb, ono dobro u svakom galebu, i pomoći svima da to otkriju sami u sebi.

Galeb je neogračeničen simbol slobode, oličenje Velikog galeba, i vaše telo sve do vrška vašeg krila, nije ništa drugo nego sama vaša misao.

Svi koji su voleli Galeba Džonatana Livingstona, prepoznaće isti stvaralački duh u Bahovoj knjizi„Iluzije“, čija poruka glasi da je naša jedina obaveza u bilo kom životu da budemo istiniti sami sebi.

„Deco, ja sam odrastao!

Knjiga za mlade čitaoce „Odrasli nisu dorasli“, Srđana Protića, duhovita je priča je o odrastanju njegove dece, Danice i Vukašina, koja kroz svoja pitanja, zaključke i razmišljanja često vaspitavaju svog oca. Najmlađi čitaoci uživaće u duhovitoj knjizi „Odrasli nisu dorasli“, za čije nastajanje autor Srđan Protić zahvaljuje brojnim mamama i deci koji su ga inspirisali da napiše ove priče.

-Knjiga opisuje detinjstvo njegove dece, sestrića, rođaka i dece iz komšiluka, kao i duhovita dečja pitanja na koja stariji ne mogu uvek da odgovore, zapitavši se da li su dorasli svojoj deci, pa je dobra i za mame, tate i za decu, da je pročitaju.–kaže Dragana.

U predgovoru predgovora pisac daje uputstvo za upotrebu knjige, po kome je ne treba potapati u vodu, kiselinu, formalin, niti je nositi u Saharu, takođe, nije dozvoljeno čitanje knjige starijima od dvadeset tri godine bez nadzora maloletne osobe, a naročito je zabranjeno pravljenje aviončića od njenih listova.

Inače, ljubitelje knjiga, knjižara biblioteke „Braća Nastasijević“ u ponedeljak, 28. septembra obradovaće popustom na sva izdanja od 20%.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *