Veliko interesovanje za kuvarski smer

ETŠ“ Knjaz Miloš“ iz Gornjeg Milanovca započela je predhodnih dana i praktični deo obuke za učenike obrazovnog profila kuvar . Đaci su trenutno na praksi  u 8 restorana  u Gornjem Milanovcu a mi smo ih posetili u restoranu  „LA TESLA „  i piceriji „Napoli“.

Praksa u restoranima  je siguran i precizan put da se steknu prave kulinarske  veštine i znanje kada je pripremanje hrane u pitanju. Nakon teorijskog dela, praksa je nezaobilazni pravac u usavršavnju.   Tajne kulinarstva sa mnogo ljubavi na učenike prenose lokalni kuvari zaposleni u milanovačkim  restoranima, a učenici su praktičnom obukom veoma zadovoljni.

-Ljubav prema kuvanju nasledila sam od svoje bake , još kao mala volela sam da budem u kuhinji i pripremam razne stvari- rekla je Sara Rdovanović, učenica I razreda ETŠ „Knjaz Miloš“ smer kuvar.

Foto/ Sara Radovanović, učenica ETŠ „Knjaz Miloš“ smer kuvar

-Sebe u budućnosti vidim kao profesionalnog kuvara negde u inostranstvu ili ovde u Srbiji. Najviše volim da pripremam jela od mesa, praksa mi veoma znači jer mi omugaćava da naučim kako se pravilno serviraju takva jela-  istakao je za portal GM PRESS Mihajlo Đurđević, učenik I godine ETŠ „Knjaz Miloš“ smer kuvar.

Foto/ Mihajlo Đurđević, učenik ETŠ „Knjaz Miloš“ smer kuvar

Restoran  „LA TESLA“  sada već dobro poznat Milanovčanima po širokom asortimanu jela , a saradnjom sa   ETŠ doprineće će unapređenju zanja  budućih  kuvara .

-Kako nam je svima poznato da je od skoro krenuo smer kuvar u našoj ekonomskoj školi, čim su me kontaktirali vezano za saradnju pristao sam bez razmišljanja. Smatram da je ovako nešto bilo potrebno našem gradu, a deca na praksi su pokazala veliko interesovanje za praksu- saopštio nam je vlasnik restorana  „LA TESLA“ Nikola Paunović.

Foto/ Nikola Paunović, vlasnik restorana „LA TESLA“

-Što se tiče konkretno ovog obrazovnog profila kuvar, to je novi smer od prošle godine i zbog velikog interesovanja planiramo da ga upišemo i naredne školske godine, zato nam je veoma važno da napravimo dobar prvi utisak. Obilazeći naše učenike po restoranima vidimo da su poslodavci kao i učenici zadovoljni čitavom organizacijom- poručila je Snežana Kasapović- Rašić, nastavnik ekonomske grupe predmeta u ETŠ „Knjaz Miloš“.

Foto/ Snežana Kasapović-Rašić, nastavnik ekonomske grupe predmeta ETŠ „Knjaz Miloš“

 

U našem gradu velika je potražnja za ovim profilom, siguran posao i dobar zanat u rukama su samo mali deo onoga što naše sugrađane čeka po završetku školovanja. Iz ETŠ „Knjaz Miloš“  rekli su da se nadaju da će u budućnosti uspeti da prošire kapacitete za ovaj smer.

GM PRESS/Emilija Vukašinović

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *