VERNICI I CRKVA DANAS SLAVE SVETOG ARHANGELA MIHAILA

Praznik Spomen čudesa Svetog arhangela Mihaila koji danas obeležava crkva priseća se događaja na izvoru u Laodikiji koji se odigrao oko 300-te godine. Legenda kaže da je jedan neznabožac imao gluvonemu ćerku, ali mu se uprkos tome što nije bio hrišćanin, u snu javio arhangel Mihailo koji mu je poručio da ćerka treba da mu se umije na tom izvoru. Čovek je rešio da uradi kako mu je rečeno u snu, pa je nakon molitve umio ćerku koja je istog trenutka izlečena. Posle tog čuda su se i on i ćerka krstili, a on je na tom mestu sagradio crkvu Svetog arhangela Mihaila koja i danas postoji.

Još je jedno čudo je ostalo zabeleženo u legendama – jedna porodica je nakon dugogodišnjeg čekanja dobila naslednika koji je bio gluvonem i zaostajao u razvoju. Svi su im savetovali da ga se odreknu, ali su roditelji rešili da se odsele iz rodnog grada i skrasili se u seocetu u blizini Minska. U blizini kućice bio je potok u koji je prilikom šetnje sa ocem dečak upao. Otac ga je brzo izvukao, a dete je zaplakalo. Otac je bio zgranut i brzo ga odveo do žene da se i ona uveri u čudo. Roditelji su detetu dali ime Mihail, u čast arhangela, verujući da će mu time obezbediti njegovu zaštitu. Kasnije su saznali da se taj potok zove Mihailovim u čast arhangela Mihaila.

Na današnji dan, veruje narod, obavezno treba moliti za izlečenje, ali i oprostiti grehe svim nevernicima i tada će im se ostvariti najveća želja – oni i njihovi najvoljeniji biće zdravi.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *