Vežba „Evakuacija iz objekata u slučaju zemljotresa“ izvedena danas na Rudniku

U okviru Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa učenici i zaposleni OŠ “Arsenije Loma” na Rudniku danas su izveli vežbu sa temom “Evakuacija iz objekata u slučaju zemljotresa”. Uz prisustvo Crvenog krsta, Vatrogasne službe i Hitne pomoći, đaci od prvog do osmog razreda, njih 90, su sa svojim nastavnicima danas naučili kako da se ponašaju u slučaju opasnosti.

 – Ovakve aktivnosti se danas sprovode u školama na teritoriji cele Republike na razne teme vezane za katastrofe. Na području Moravičkog okruga tema je Evakuacija iz objekata u slučaju zemljotresa. Nije slučajno što smo se opredelili baš za školu na Rudniku. Sam rudnički teren i njegova konfiguracija posebno su rizični, pa smo se odlučili da, upravo sa učenicima ove škole, obradimo ovu temu. Ovo je bila prilika da deca steknu neka nova znanja, a ujedno da i mi proverimo svoje procene i planove predviđene za ovakve situacije. Drago mi je da su sva deca jako lepo prihvatila ovu vežbu od same najave i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je izuzetno uspešno izvedena – rekao je Milorad Dimitrijević, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac

Milorad Dimitrijević, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac

Dragana Miletić, direktorka škole, je ocenila da su ovakve vežbe vrlo korisne, kako za učenike, tako i za zaposlene.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa ustanovila je Skupština UN 2009. godine, i tim povodom 13. oktobar proglasila kao dan posvećen izgradnji i jačanju javne svesti o rizicima katastrofa, očuvanju životne sredine i sprečavanju daljeg uništavanja planete Zemlje.

Opširniji izveštaj možete pogledati u centralno-informativnoj emisiji Dan, koja će se emitovati danas na TV GM Plus u 18:30 časova i 22 časa.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *