Vikend u društvu dobrih knjiga

Za one koji vole da provedu vikend u društvu dobre knjige, Biblioteka „Braća Nastasijević“ pripremila je dela koja će otkriti neke nove dimenzije i podsetiti koliko je prijateljstvo važno u svim životnim dobima.

Preporuka za odrasle čitaoce  je roman „10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu“,  nagrađivane britansko-turske književnice Elif Šafak.Autorka je poznata čitalačkoj publici po knjizi „Istambulsko kopile“,  a njen prethodni roman „40 pravila ljubavi“, BBC je uvrstio u 100 romana koji su oblikovali svet.

Šta ako, kad čovek umre, njegov mozak nastavi da radi još nekoliko dragocenih minuta? Tačnije, još deset minuta i trideset osam sekundi…
Svaki minut nakon njene smrti donosi Lejli neku čulnu uspomenu: na ukus začinjenog gulaša od mesa koze koju je njen otac prineo na žrtvu u čast rođenja dugo čekanog sina; na prizor šerpe u kojoj vri šećer kojim su žene depilirale noge kad muškarci odu u džamiju; na miris kafe s kardamonom koju je pila u bordelu u kom je radila. Sa svakom uspomenom priseća se i prijatelja koje je stekla u odsudnim trenucima u svom životu – prijatelja koji sad očajnički pokušavaju da je nađu.
Lejlina smrt oživljava nam tajne i čuda modernog Istanbula, prizivajući priče o tome kako je Lejla upoznala i zavolela svoje prijatelje. Kako se Lejlino putovanje na onaj svet bliži kraju, njena će odabrana porodica zaokružiti njenu priču i dati joj nesvakidašnji završetak.

Za najmlađe čitaoce Marija Par je napisala “Poruku u boci”. Mlada norveška spisateljica je svoju ljubav prema deci pretočila u uzbudljivu priču kroz koju će deca učiti važne životne lekcije. Trile i Lena su oduvek najbolji prijatelji. Zajedno su prošli kroz raznorazne avanture zahvaljujući Leninim šašavim idejama, ali  kad su napunili dvanaest godina u njihov svet  je ušetala jedna zlatokosa devojčica,pa je Trile odjednom  prestao da se obazire na muke svoje najbolje drugarice.Jedna stara poruka u boci podsetiće ga na to šta znači pravo prijateljstvo.

Kaže se da ni jedno prijateljstvo nije slučajno, a ako u narednom danima birate knjigu za najboljeg druga,možda sa razlogom odabrana dela čekaju na vas.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *