Vučić:Povećavamo mininimalnu zaradu, od ponedeljka isplata jednokratne pomoći

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je za B92 da su odlučili da minimalna zarada u narednoj godini od 1. januara bude povećana za 9,4 odsto i iznosiće 35.025 dinara, a plate će rasti u javnom sektoru između 7 i 8 odsto. Najavio je isplatu jednokratne pomoći od 30 evra i povećanje penzija.

Vučić je za B92 rekao da su javne finansije dobre i da to omogućava da plate od 1. januara rastu između 7 i 8 odsto u javnom sektoru.

Prema njegovim rečima, prosečni rast plata biće 7,40 odsto, za zdravstvene radnike, i to za sve, kao i za pripadnike vojske i radnike u socijalnoj sferi rast će biti 8 odsto.

Minimalac će, dodao je, iznositi 35.025 dinara.

„Penzije ćemo uvećati, po formuli koju smo napravili, a približavamo se povećanju plata. Penzije će iduće godine biti povećane za 5,5 odsto“, objasnio je predsednik.

Kazao je da će oni koji imaju penziju 60.000 dinara, dobiti za 3.300 više, a oni koji imaju 30.000 dobiće 31.750 dinara.

Takođe, podsetio je da će svi penzioneri krajem februara da dobiju pomoć od 20.000 dinara.

„To znači, ukupno povećanje od 11,6 odsto, a biće još podrške za penzionere tokom iduće godine“, najavio je Vučić.

„Nastojimo da penzije rastu svake godine“

Vučić je rekao da se nastoji da se uhvati trend da penzije rastu svake godine, i da se penzionerima pokaže pažnja jednokratnim davanjima.

Kazao je da je jedina socijalna kategorija poljoprivredna penzija. Rekao je da će o daljim davanjima odlučiti krajem marta ili aprila kada bude video stanje finansija.

Ukazao je da očekuje da će već u januaru prosečna plata u Srbiji biti 610 evra, a Ministarstvo finansija prognozira i 618 evra.

„U Beogradu prosečna plata biće 760 evra, što nije mnogo, ali nije ni malo, imajući u vidu da je bila 425 evra, a u Srbiji 329 evra“, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da od rasta zavise i rast plata i rast penzija, a imaćemo ove godine rast od 7,5 odsto, čime je zadovoljan.

Rekao je da će biti nekoliko zemalja sa višom stopom rasta, a to su one zemlje koje su imale prošle godine rast od minus 15, a mi smo, navodi, imali rast od minus 0,9, ali kumulativno gledano ovu i prošlu godinu bićemo prvi u Evropi.

Ukazao je da je sa prvim budžetom predviđeno da deficit u ovoj godini bude 3,8 milijardi evra.

RTS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *