Za pravilan rast i razvoj-završen projekat „Senzorni vrtić“ PU „Sunce“

Projekat „Senzorni vrtić“ Naučnog kluba PU „Sunce“ , pod pokroviteljstvom Centra za promociju nauke,uspešno je završen.

Realizacija je trajala nepunih godinu dana,a osnovna vrednost od oko 200 000 dinara, uvećana je donacijama milanovačkih preduzeća i roditelja koji su uzeli aktivno učešće u kreiranju vaspitne sredine svoje dece.Edukativne table koje je izradio tim vaspitača imaju za cilj da razvijaju senzorne i motoričke sposobnosti kod najmlađih.

-Imamo veliki broj tabli koje su urađene kao nastavak prethodnog projekta „Senzomotorni zid“.Na realizaciji je radilo dosta vaspitača, a uključili su sei roditelji i nekoliko kompanija iz Gornjeg Milanovca, kojima se ovom prilikom zahvaljujem.Nadamo se da će nam sada biti znatno olakšan rad-kaže Nevena Milanović-Carević, glavna vaspitačica Objekta IV PU „Sunce“ i članica tima Naučnog kluba.

Nevena Milanović-Carević, glavna vaspitačica Objekta IV PU „Sunce“ i članica tima Naučnog kluba

Već od jaslenog uzrasta,  deca  kroz igru uče da prepoznaju  zvuke, oblike i boje. Različite senzacije koje doživljavaju korišćenjem edukativnih tabli, podstiču razvoj čula i finih motoričkih radnji koje su preduslov za kasnije samostalno funkcionisanje u svakodnevnom životu.

-Razvoj čula se dešava i bez ovih tabli, ali ako napravimo sredinu u kojoj ćemo vaspitavati dečija čula, mnogo pre će doći do razvoja mišljenja i intelektualnog razvoja dece.To i jeste osnovni cilj projekta.Razdvojili smo prostor u kome deca borave na oblasti, od senzorno-kinetičke, preko sistema ogledala do ostalih, prilagođenih uzrastu-rekla je Snežana Ostojić,medicinska sestra- vaspitačica i članica tima Naučnog kluba PU „Sunce“.

Snežana Ostojić,medicinska sestra- vaspitačica i članica tima Naučnog kluba PU „Sunce“

Mališani su danas sve češće izloženi uticaju medijskih tehnologija, čiji ubrzani razvoj i prisustvo u životu deteta negativno utiču na stepen razvijenosti čula, pa je ulaganje u ovakve programe od neprocenjivog značaja za pravilan rast i razvoj.

-Potrebno je da ustanova u kojoj deca borave i samo okruženje podstiču senzoperceptivne aktivnosti. Na taj način se dostiže viši stepen razvijenosti čula i sprečavaju se određene poteškoće u razvoju,kao što su pojava disleksije i disgrafije, odnosno poremećaji početnog čitanja i pisanja,zatim  pojava poremećaja koncentracije i razvoja govora, što se naročito manifestuje u uzrastu od 6. do 7.godine.Mas-mediji nepovoljno utiču na optimalan dečiji rast i razvoj i zato je važno da se, kao zajednica i kao roditelji, uključimo u izradu ovakvih didaktičkih sredstava koja će nam pomoći da nam  deca pravilno odrastaju-objašnjava Sandra Ostojić, vaspitačica i koordinatorka Naučnog kluba PU „Sunce“.

Sandra Ostojić, vaspitačica i koordinatorka Naučnog kluba PU „Sunce“

Za jedinstvene i autentične projekte koji su do sada realizovani i uspešan rad Naučnog kluba, PU „Sunce“ dobila je priznanje Rektorata Univerziteta u Beogradu, a u septembru počinje rad na  novom projektu „Porodice, dečaci i devojčice koji su promenili svet.“

GM PRESS/Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *