Zadovoljni rodom, zadovoljni otkupom

Zemljoradnička zadruga „Agrobobica“, koja se bavi proizvodnjom, otkupom i plasmanom jagodastog voća premium kvaliteta, nastala je 2018. godine na inicijativu Draška Radulovića i Aleksandra Jolovića. Kasnije su im se pridružili Miroslav Jovanović, Ivan Novaković i Aleksandar Andrić.

Komentarišući ovogodišnju cenu maline, koja varira od 250 do 400 dinara po kilogramu, u zavisnosti od kraja u kojem se gaji, Aleksandar Andrić iz “Agrobobice” je istakao da njihovoj zadruzi cena nije prioritet, kao i to, da kada su prinosi dobri, cena nije niska.

  • Na plantaži se gaji Tula medžik, novija švajcarska sorta, jako kvalitetna, otporna, I namenjena pre svega potrošnji maline u svežem stanju. U saradnji sa preduzećem “Zeleni hit” I profesorom Nebojšom Momirovićem, koja je na visokom nivou, uspeli smo da nauku spustimo na njivu, tako da smo ovogodišnjim rodom jako zadovoljni – rekao je Andrić.

Aleksandar Andrić, „Agrobobica“

 

Iz „Agrobobice“ komentarišu deficit radne snage, problem kojih se poslednjih godina nameće u malinarstvu. Kažu da oni ove sezone taj problem nisu imali, ali da su morali na vreme da obezbede radnike.

  • Počeli smo sa studijom izvodljivosti I projektom tehničke dokumentacije, tako da ništa nismo prepuštali slučaju. Profesor Momirović je uradio jedan izuzetno kvalitetan program, a mi smo uz subvencije Ministarstva za brigu o selu i sopstvene investicije uspeli da napravimo jedan štićeni prostor – 40 ari se nalazi pod plasteničkom folijom, a deo od 30 ari pod protivgradnim mrežama, tako da smo uspeli da izbegnemo nepogode koje su zahvatile takovski kraj – navodi Aleksandar Andrić

Andrić je takođe iskoristio priliku da pozove sve poljoprivrednike I mlade ljude da ostanu na selu, da iskoriste sve subvencije koje naša Opština I Republika dodeljuju, a oni su tu za svaku vrstu pomoći, jer tvrdi da je mikroklima rudničko – takovskog kraja jako pogodna za uzgoj jagodastog voća. Na taj način bi svi oni ostvarili visok prihod I profit, a Srbija bila prepoznatljiva na karti Evrope kada je uzgoj voća u pitanju.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *