Zadrugari iz Davidovice uspešni u plasteničkom povrtarstvu

Povrtarska zadruga „Davidovica“ osnovana je u maju 2019. godine. Nastala je u okviru projekta Vlade republike Srbije „500 sela – 500 zadruga“, kada su zadrugari konkurisali za subvencije za uzgoj povrća u zaštićenom prostoru.

  • Ovu zadrugu čini nas osam zadrugara. Kako nismo imali prostora da sva 34 plastenika grupišemo u jednu celinu, svako od nas je dobio od 4 do 6 plastenika u kojima gajimo papriku, paradajz i krastavce – kaže Milan Aleksić, direktor Povrtarske zadruge „Davidovica“.

Milan Aleksić, direktor Povrtarske zadruge „Davidovica“

Milan Aleksić ističe da im je pomoć firme „Global“ iz Čačka od neprocenjive vrednosti, jer kako kaže, niko od njih ranije nije imao iskustva sa plasteničkim povrtarstvom, pa su oni zaduženi za savete, od njih nabavljaju sav repro materijal, a na kraju im „Global“ otkupi sav rod kornišona po dogovorenoj otkupnoj ceni.

Pored uzgoja povrća, Aleksić na svom imanju gaji i 200 ovaca.

  • Ovce gajimo od 2016. godine u okviru „Farme Aleksić“. Trenutno imamo 83 umatičena grla, za koja redovno dobijamo subvencije, što je od izuzetnog značaja jer je cena kukuruza dosta skočila u odnosu na prošlu godinu – navodi Aleksić.

Aleksić kaže da od ovog posla može da se živi, ali da iziskuje dosta rada. Na sreću, njemu članovi porodice pomažu, a tu su i subvencije od države koje mu olakšavaju finansijski deo posla.

U subotu će u okviru Šilopajske panorame biti održan seminar za zadrugu „Davidovica“, voćarsku zadrugu „Šilopaj“, đačku zadrugu „Zvono“ iz oblasti kalemljenja voća, podizanja zasada šljiva i jabuka, gajenja povrća i zaštite bilja. Predavači su profesori sa Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za voćarstvo iz Čačka.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *