Zapis – Književno društvo sa dvadesetogodišnjim stažom

Književno društvo „Zapis“ nastalo je na inicijativu nekolicine neafirmisanih milanovačkih pisaca. U februaru 2001. godine održana je osnivačka skupština novonastalog društva. „Zapis“ je od samog osnivanja imao tu sreću da dobije podršku lokalne samouprave i da uđe u opštinski budžet, iz kojeg se uglavnom finansira. Sa puno ljubavi i entuzijazma njegovi članovi počinju sa organizacijom književnih večeri, uspostavljaju kontakte i organizuju druženja sa kolegama piscima iz drugih gradova, šalju pesme na konkurse, učestvuju na raznim takmičenjima i ubrzo postaju prepoznatljivi u svetu pisne reči. Pokreću i zbornik radova „God“, koji od ove godine postaje godišnjak za književnost, jezik i kulturu.

 – Ovaj dvadeseti po redu „God“ razlikuje se od prethodnih po tome što je sadržajniji. U njemu se nalazi sve ono što je samo biće „Zapisa“. U njega smo uvrstili sve članove koji su od početka postojanja društva bili objavljeni – njih devedeset troje. Pomenute su priče o stvaranju „Zapisa“, kao i svi ljudi koji su otišli a koji su obeležili ovo književno društvo, objavljene su sve književne tribine. Među mnogobrojnim stvaraocima koji su se našli u ovogodišnjem „Godu“ posebno mesto su zauzeli neki preminuli članovi kao što su: veliki Dobrica Erić, Ljubinko Jelić koji je i finansijski pomagao ovo udruženje, glumac Zoran Rankić, koji je ostao upamćen kao Gospodin Popara i mnogi drugi – rekla je Dara Radojević, osnivač Zapisa.

Dara Radojević, KD „Zapis“

Ovo književno društvo je poznato i po „Lirskim krugovima“ – jednodnevnoj manifestaciji koja se održava u okviru Dana Nastasijevića, a čine je četiri celine: Portret pesnika (neki od zavičajnih), Tribina o jeziku i pismu (posvećena aktuelnim pitanjima srpskog jezika), Zavičajna znamenja (izleti i posete učesnika Smotre) i Veče lauerata (veče poezije na kome se uručuju priznanja nagrađenim i pohvaljenim učesnicima poetskog konkursa). Takođe, oni svake godine u Gradskom parku organizuju „Preobraženjsko poetsko-muzičko veče“ na kome javno čitaju svoje pesme pred prisutnim Milanovčanima sa ciljem da približe poeziju i onima koji se njom ne bave. Prema rečima Dare Radojević, ova manifestacija je iz godine u godinu sve više posećena.

“Zapis“ je jedno od najboljih književnih društava u Srbiji a dosta njegovih članova postalo je deo Udruženja književnika Srbije. Planovi ovog društva su da, kao i do sada nastave sa kvalitetnim radom, a poruka mladim piscima je da se učlane u “Zapis” i, uz ljude slične sebi, neguju svoj talenat.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ovaj tekst pisan je u okviru projekta “Odgovorni zajedno” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *