Završena selekcija radova za Bijenale

Članovi Umetničkog saveta Kultunog centra minulog vikenda obavili selekciju radova pristiglih za 15. Međunarodni bijenale umetnosti minijature.

Bijenale6
Foto: GM Press

Jubilarni, petnaesti po redu, Međunarodni bijenale umetnosti minijature došao je do faze prijema i odabira radova – trenutka kada se može napraviti prva dosta tačna procena kakva će čitava manifestacija biti i koliko je važna umetnicima.

Dragan Arsić, direktor KC GM
Dragan Arsić, Foto: GM Press

 „U poređenju sa dosadašnjim, ovaj petnaesti Bijenale, koji polako nastaje i ide ka svom svečanom otvaranju, ima zapažen broj učesnika“, rekao je danas za GM PRESS Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra.

„Pristiglo je više od 900 umetničkih ostvarenja koje potpisuje oko 550 autora iz Srbije i inostranstva. Selekciona komisija, a to su zapravo članovi Umetničkog saveta Kulturnog centra, Božidar Plazinić, predsednik, Sanja Filipović i Đorđe Stanojević, obavila je selekciju i za veliku izložbu, koja će biti predstavljena aprila meseca naredne godine odabrala znatan deo pristiglih radova”, istakao je Arsić.

Bijenale5
Foto: GM Press

Precizni podaci o autorima koji su prošli selekciju biće, nakon statističke obrade, objavljeni na sajtu organizatora manifestacije I FB stranici Kulturnog centra, a potom i predstavljeni na konferenciji za medije, koja će biti održana najkasnije do 18. decembra.

Imamo dobar odziv umetnika iz naše zemlje, zemalja okruženja, kao i umetnika iz mnogih drugih država. Na Bijenalu će biti predstavljeni radovi iz svih oblasti likovnog i primenjenog stvaralaštva koje potpisuju autori iz 25 zemalja sveta“, kaže Dragan Arsić i dodaje da je najveći broj pristiglih radova u oblasti slikarstva, za njima slede vajarski radovi, a potom crteži i grafike.

Bijenale3
Foto: GM Press

Do polovine decembra svoj rad završiće i žiri za ocenjivanje i dodelu nagrada. U sastavu žirija su: Monika Miler, predsednik (Nemačka), Sofija Ječina (Rusija) i Božidar Plazinić (Srbija).

Nagrade Bijenala su: Gran pri (1.500 evra) i sedam ravnopravnih nagrada u rangu prve nagrade (po 500 evra) u svakoj izložbenoj kategoriji. Svi nagrađeni radovi postaće deo Zbirke Bijenala (novčana nagrada podrazumeva otkup rada).

Bijenale1
Foto: GM Press

Što se pratećih izložbi tiče, ovaj Bijenale predstaviće nam stvaralaštvo Marka Vukše, dobitnika Gran prija na 14. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature, ali i slikarski opus Radislava Ratka Vučinića, jedinog učesnika svih dosadašnjih petnaest Bijenala. Dok pripreme na realizaciji izložbe idu planiranom dinamikom, u susret obeležavanju tridesetogodišnjice manifestacije, 5. decembra 2019. godine u galeriji Muzeja rudničko – takovskog kraja, biće organizovana izložba 30 godina Bijenala. Postavku će činiti najreprezentativniji radovi iz Zbirke Bijenala.

Mirjana Milićević

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *