Završeni „Dani Šilopajske panorame“

Sedma tradicionalna manifestacija „Dani Šliopajske panorame“ završena je sinoć.

Raznovrstan i bogat program okupio je  iznenađujuće veliki broj posetilaca-za tri dana Šilopaj je posetilo preko 3000 ljudi.

Manifestaciju je u petak otvorio predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, nakon čega su prisutne pozdravili šef Kancelarije za poljoprivredu Opštine Gornji Milanovac Milka Nedeljković i predsednik Udruženja „Šilopajska panorama“ Dragan Marjanović.

Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac

Potom je usledilo muzičko povečerje pod Rudnikom pod nazivom „Zapevajmo pesme naše“.Na koncertu izvornih narodnih pesama rudničkog kraja i Šumadije nastupili su Goca Lazarević, Rade Jorović, Ćana i Vera Matović.

Drugog dana je organiyovano takmičenje u spremanju lovačkog gulaša od divljači u kome je učestvovalo 19 ekipa.

-Za sedam godina preko tri hiljade učesnika, u 135 ekipa, oprobalo se u kuvanju gulaša. Ove godine prvo mesto je osvojila ekipa “Šlep služba Carević”-rekao je Nenad Popović,organizator takmičenja u spremanju gulaša.

Nenad Popović,organizator takmičenja u spremanju gulaša

Drugo mesto pripalo je ekipi “Sekcija Majdan”, dok je treće zauzela “Lovačka sekcija Šarani”.

Istog dana je održan i seminar za poljoprivrednike, zatim škola streljaštva i slikanja i odigrana polufinalna utakmica fudbalskog turnira.

Poslednji dan je započeo služenjem jutarnje liturgije, a ljubitelji gastronomije imali su priliku da uživaju u degustaciji tradicionalnih specijaliteta na izložbi jele šilopajskog kraja.

-Naše domaćice su se I ovog puta potrudile da ispune trpezu domaćim srpskim tradicionalnim jelima.Favorit je šneara-pita koja se pravi samo u ovom kraju.Posetioci imaju priliku da upoznaju nekadašnji jelovnik Šilopaja I okoline-kaže Biljana Milosavljević, učesnica Izložbe tadicionalnih jela.

Biljana Milosavljević, učesnica Izložbe tadicionalnih jela

Na izložbi su predstavljeni i proizvodi Voćarske zadruge “Šilopaj”, Povrtarske zadruge “Davidovica” i Đačke zadruge “Zvono” iz Gornjrg Milanovca.

-Ostvarili smo neke od naših ciljeva-ovde su u poslednje tri godine osnovane dve poljoprivredne zadruge i njihovi proizvodi su već došli do Evropske unije. Veliki je uspeh da iz jednog potpuno devastiranog područja gde ništa nije funkcionisalo imamo izvozni proizvod.Nismo očekivali ovoliko ljudi, posećenost je bila izuzetna-rekao je Dragan Marjanović, predsednik Udruženja “Šilopajska panorama”.

U planu je da se na tržište plasiraju i dva specijaliteta karakteristična za rudnički kraj-pita od belanaca, takozvana šneara i kolač od šljiva pekmezarac.

Manifestacija je završena finalnom utakmicom u fudbalu.

Obnova putne infrastrukture, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, očuvanje kulture i tradicije i povratak selu i korenima osnovne su ideje Udruženja “Šilopajska panorama” ,čiji su rezultati rada uveliko primetni i koje je izrodilo sada već prepoznatljivu manifestaciju.

Zadovoljni ovogodišnjom posetom, organizatori obećavaju još interesantnija druženja narednih godina.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *