Žika Šarenica o čaroliji srpske violine u Pranjanima

Na Saboru violinista u Pranjanima od 16. do 18. avgusta okupiće se najbolji umetnici na violini, poput Perice Vasića i Mome Stanojevića.

U ovo selo retke lepote na Suvoborskim padinama u opštini Gornji Milanovac svratiće majstori iz čitave Srbije, a bogme i neki naši, već priznati u svetu. Iz Londona dolazi i Branko Ristić, rodom iz okoline Valjeva. Na fakultetu u Engleskoj predaje romsku muziku. Evo šta nam je rekao o svojim motivima da se takmiči:

– Mnogi se pitaju zašto bih se ja takmičio kad mnogima predajem muziciranje. Moj odgovor je zato što volim Srbiju, jer je violina moj život i zato što ona baš tu zvuči onako kako treba. Ne takmičim se za nagradu, već za nove zvuke koji su jedinstveni, koji napajaju dušu svakog čoveka na planeti, i to sam video svirajući na raznim kontinentima i na skupovima koji su svetski poznati. U Pranjanima ću se boriti za nove tonove, nove zvuke i za iskren aplauz.

Perica Vasić održaće koncert na pranjanskoj pozornici, ali u saborskoj organizaciji ima još jednu važnu ulogu, a to je selektorska.

– Imamo sjajne violiniste i prvi put ukrstiće svoje veštine na ovoj veoma ozbiljnoj svetkovini posvećenoj violini. Ako vam kažem da, pored Ristića, na binu izlaze jedan Piler, Momir Jovanović i Manuel, koji su bez sumnje glavni kandidati za saborsku nagradu, zvanje prva i zlatna violina Srbije i ključeve nove „škode“, onda vam je sve jasno. Biće još desetak prvoklasnih violinista.

U prilog tome da će Sabor u Pranjanima postati glavno merilo umetnika na violini, svedoči i podatak da će se ovde pojaviti i mladi violinisti koji pristižu i narednih godina izrastaće u velike zvezde, zajedno sa Saborom. Među njima su Adrijan Mašić, koji dolazi iz Beča, čudo od deteta, ali ništa manje zanimljiv je Joca Vasić, sjajan i veliki talenat. U tu grupu svrstava se i Boban Vasić, unuk kralja violine Bobana Voza.

Biće dve kategorije takmičara, profesionalci i mladi do 15 godina, i oni će svirati po dva kruga – melodije po izboru i jedno kolo.

Žiri, koji čine Perica Vasić, Momčilo Stanojević i Mico Kujundžić, odrediće ko je prva violina Srbije, dok će nagrada publike Zlatna violina pripasti violinisti čije kolo bude najbolje i podigne publiku na stadionu.

Takmičenje će se održati na stadionu fudbalskog kluba, ali celo selo je već u znaku srpske violine. Ako je zvuk violine za vas čarolija, naredni vikend odvojte za Pranjane.

Preporučio
Vaš Žika Šarenica

KURIR / GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *