ZLATNI HISTRION PONOVO U GORNJEM MILANOVCU

Najprestižnije pozorišne i glumačke nagrade sa Međunarodnog pozorišnog festivala ,,Beskraj 10 kvadrata” održanog minule sedmice, po peti put u Prokuplju, ponovo su se našle u Gornjem Milanovcu.

Za najboljeg glumca dosadašnjih festivala proglašen je Branko Knežević, a Milanovačkom pozorištu dodeljen je NAJGOLEM HISTRION – najprestižnija festivalska nagrada. Teatar iz Gornjeg Milanovca priznanje je dobio kao najnagrađivanije pozorište otkako se festival organizuje u Prokuplju.

Podsećamo, Milanovačko pozorište na festivalu koji organizuje VAROŠKO POZORIŠTE ,,HISTRION” publici se predstavilo sa predstavom PROFESIONALAC.

Reč je o jednom od najznačajnih dela Dušana Kovačevića koje je na scenu postavio reditelj i glumac Branko Knežević. Osim Kneževića (Luka Laban) uloge tumače i Predrag Lošić (Teodor Teja Kraj), Ljiljana Miketić (Marta) i Mihailo Ristić / Nikola Starčić (Ludak).

Kostimograf je Biljana Knežević, majstor scene je Milan Aćimović, a majstor tona i svetla Viktor Vujić.

Povodom još jednog velikog uspeha Milanovačkog pozorišta danas je na Maloj sceni upriličena konferencija za medije.

Ističući da je ovo peti HISTRION koji osvaja pozorište iz Gornjeg Milanovca (tri zlatna i dva srebrna), Branko Knežević, najbolji glumac dosadašnjih festivala u Prokuplju, između ostalog, rekao je:

-Od gimnazijskih dana sam deo Milanovačkog pozorišta, zahvaljujući glumcima sa kojima radim osvojili smo pregršt nagrada u poslednjih 10 godina. Iz te dve stavke i proističe da sve moje nagrade kao glumca i kao reditelja pripadaju Milanovačkom pozorištu – istakao je Knežević.

Da je Milanovačko pozorište jedno od najboljih varoških pozorišta ovog dela jugoistočne Evrope, govori i podatak da su glumci iz Gornjeg Milanovca dobili poziv za nastup na prestižnom međunarodnom festivalu ,,Pozorište bez granica”. Festival se već 19 godina organizuje u Tuzli u okviru kulturnog leta, a pod patronatom ,,Draft teatra”.

Od 2000. godine, od kada se u kontinuitetu održava festival, u Tuzli su se predstavila najzapaženija pozorišta sa prostora Balkana. Tako je i ove godine. Festival počinje danas, (utorak, 27. avgust), a otvara ga nagrađivana predstava ,,Draga Jelena Sergejevna“, pozorišta mladih iz Mojkovca (Crna Gora). U sredu 28. avgusta, na programu je ,,Dekameron“ Satiričnog kazališta mladih iz Slavonskog Broda (Hrvatska). Nušićevo ,,Sumnjivo lice“ pozorišta ,,Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi (Srbija) na repertoaru je u četvrtak, 29. avgusta. Dan kasnije, publika će imati priliku da vidi ,,Evropejce”, najizvođeniju predstavu Tuzlanskog ,,Draft Teatra” (BIH).

Čast da zatvori 19. Međunarodni festival ,,Pozorište bez granica” pripala je glumcima iz Gornjeg Milanovca (Srbija) koji će u subotu, 31. avgusta na sceni Narodnog pozorišta u Tuzli izvesti ,,Jednočinke“ Antona Pavloviča Čehova u režiji Branka Kneževića.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *