1. decembar – Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Crveni krst Gornji Milanovac  obeležava danas 1. decembar – Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Svetski AIDS dan okuplja ljude širom sveta sa ciljem usmeravanja pažnje na HIV pandemiju. Ovaj dan, koji se ove godine 33. put obeležava u svetu, pruža priliku da predstavnici vlada, državnih institucija i zdravstvenih ustanova u saradnji sa ostalim partnerima informišu javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, značaju testiranja na HIV i načinima zaštite od navedene infekcije.

Procenjuje se da je od 1981. godine 40 miliona ljudi širom sveta umrlo od AIDS-a, a da 37 miliona živi sa HIV-om što ga čini jednim od najvećih globalnih problema javnog zdravlja. Uprkos postignutom napretku u lečenju, epidemija AIDS-a i dalje odnosi oko 2 miliona života svake godine, od tog broja više od 250.000 su deca.
Inicijativa Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je da se ovogodišnja Kampanja u Republici Srbiji obeleži pod sloganom:

„Nejednakost. AIDS. Pandemije. Da stavimo tačku“.
(„End inequalities. End AIDS. End pandemics“).

Ove godine, na svetskom nivou, slogan povodom obeležavanja Svetskog AIDS dana, akcenat stavlja na potrebu prevazilaženja nejednakosti i unapređivanju ljudskih prava što je od ključnog značaja za sve one koji su pogođeni epidemijama, uključujuči i ovu izazvanu pojavom KOVID-19.

OO CK Gornji Milanovac

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *