29. septembar – Svetski dan srca

Današnji dan obeležava se širom sveta kao Svetski dan srca. Ustanovljen je 2000. godine sa ciljem da informiše ljude da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti, ali i da se mogu sprečiti kontrolom glavnih faktora rizika, a to su pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Svake godine u svetu preko 18 miliona ljudi umre od posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. U Srbiji godišnje od malignih bolesti premine oko 20.000 ljudi, a od bolesti srca oko 52.000, što govori da su kardiovaskularna oboljenja i dalje najveći uzrok smrtnosti kod nas. Svetska federacija za srce zato skreće pažnju na činjenicu da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči ukoliko usvojimo zdrave stilove života.

dr Biljana Vukašinović, doktor opšte medicine u Domu zdravlja Gornji Milanovac

„Naš sistem jeste usmeren na to da očuva zdravlje ljudi. To znači da se od trenutka začeća pa sve do kraja života borimo za zdravlje preventivnim akcijama i radnjama, a ne samo gašenjem požara kada se već bolest desi. To je zadatak prvenstveno nas lekara iz primarne zdravstvene zaštite. Kada je reč o srcu, postoje mnogi faktori rizika i na neke možemo da utičemo, a na neke ne. Ali ono što možemo sami, svojim ponašanjem, to je da regulišemo hipertenziju, šećernu bolest, zatim da se bavimo fizičkom aktivnošću, vodimo računa o ishrani i naravno isključimo iz upotrebe duvan i alkohol. To su stvari na koje možemo da utičemo i dužni smo da utičemo na njih, jer nisu samo lekari čuvari našeg zdravlja. Mi sami treba da čuvamo svoje zdravlje“ – rekla je dr Biljana Vukašinović, doktor opšte medicine u Domu zdravlja Gornji Milanovac.

Koju vrstu bola nikako ne smemo ignorisati kada je naše srce u pitanju pitali smo dr Radisava Milivojevića, kardiologa Opšte bolnice Gornji Milanovac. Bol u grudima najčešće je znak da nam je srce u problemu, a tada je izuzetno važno hitno intervenisati.

dr Radisava Milivojevića, kardiologa Opšte bolnice Gornji Milanovac

„Mislim na anginu pektoris i prateći infarkt miokarda, koji se u našoj sredini, govorim za Gornji Milanovac, događa jedanput sedmično, a svakodnevno imamo više bolesnika sa anginoznim tegobama, ali i na hipertenziju i druga prateća oboljenja kao što su plućni tromboembolizam koji isto ima manifestaciju ka srcu. Zatim imamo i bolesti aorte, disekciju aorte, i to su sve neodložna stanja koja su praćena bolom u prsima koji ne bi trebalo da čeka.“ – rekao je dr Milivojević.

Prevencija je ključna reč kada su bolesti srca u pitanju, zato imajte u vidu da već danas možete da uradite nešto lepo za svoje srce. Razmislite koliko je vaše srce snažno, čuvajte ga i pomozite mu da ojača.

GM PRESS / Milica Vukelić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *