Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije stigao u Pranjane

Predsednik Republike Srbije prisustvuje danas obeležavanju 76. godišnjice Operacije Halijard u Pranjanima.

Osim predsednika Republike, dogadjaju prisustvuju ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, Ana Brnabić, premijer u Vladi, Džon Kapelo, predsednik Fondacije Halijard, Zorana Mihailović, ministarka gradjevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, Maja Gojković, predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije, Milorad Dodik, srpski član predsedništva BiH i drugi.
Na obeležavanju 75. godišnjice Misije Halijard, najavljena je izgradnja aerodroma i kompleksa kojim će se čuvati sećanje, a već danas u funkciju je pušten aerodrom u obliku stilizovanog aviona.

Projekat je finansirala Fondacija Halijard sredstvima u vrednosti od 17 miliiona dinara, koja su obezbeđena kroz donaciju predsednika države kako bi ovo mesto bilo obeleženo na impozantniji način. Vlada RS preko Aerodroma Srbije obezbedila je 12 miliona dinara za kupovinu 17 hektara zemljišta.
Na ovom mestu je od avgusta 1944. do februara 1945. godine postojala improvizovana pista i sa koje je oko 600 vazduhoplovaca, tokom misije “Halijard” prebačeno u američke baze u Italiji, izgrađeni su aerodrom i memorijalni centar. Misija Halijard jedna je od najvećih akcija evakuacije oborenih savezničkih avijatičara u okupiranoj Evropi u Drugom svetskom ratu.

 

GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *