Arhimandrit Jovan i posle smrti ostaje na Vujnu

Starešina manastira Vujan, arhimandrit Jovan (svetovno Milan Nikitović) biće sahranjen u porti tog starog hrama pod planinom.

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na Badnji dan na magistralnom putu Čačak – Kraljevo, kod kružnog toka u Preljini, život je izgubio iguman manastira Vujan, Jovan Nikitović.

Iguman je inače vozeći svoju „ladu nivu“ nastradao u sudaru sa teretnim vozilom na magistralnom drumu kod Preljine. Rođen je 1946. godine u Gornjoj Trepči. Završio je bogosloviju i na dužnost starešine manastira postavljen 1983. godine. Od tih do ovih dana proširen je put do ove svetinje uvedeni struja i telefon, popravljen stari i napravljen novi konak, izgrađena manastirska kapija.

Čitava porodica Nikitović, inače, posvećena je crkvi. Jovanov brat  Dragan bio je sveštenik u Čačku, drugi brat Arso kaluđer, dok im je sestra Jela i danas monahinja u Vujanu, gde je samo dvoje Nikitovića činilo manastirsko društvo.

Ktitor ovog manastira je Nikola Milićević Lunjevica, iz obližnjeg istoimenog sela, a u ovoj svetinji se u godinama Drugog Svetskog rata iskušavao Gojko Stojčević, potonji monah Pavle i dve decenije zatim Patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Sveta zaupokojena liturgija  za igumana  manastira Vujan, Jovana Nikitovića  biće služena u manastiru Vujan, sutra, na praznik Svetog arhiđakona Stefana u 8 sati, dok je opelo najavljeno u 13 sati. Opelo će služiti preosvećeni episkop Žički Justin sa sveštenstvom eparhije Žičke. Posmrtni ostaci biće preneti iz kapele u manastirsku crkvu danas u 14:30h.

GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *