„Beli labud“ stigao u najlepša dvorišta

Danas je u amfiteatru Spomen-parka „Brdo Mira“, u okviru tradicionalne manifestacije Beli labud, organizovana dodela nagrada za najlepše uređen životni prostor. Već više od dve decenije, organizatori nastoje da ovim događajem promovišu zaštitu, očuvanje i unapređenje životne sredine. Uz poštovanje preporuka Ministarstava zdravlja i Vlade Srbije, dobitnicima su uručene nagrade na otvorenom, bez održavanja zabavnog dela programa i publike. 

Za svaku od sedam kategorija izdvojene su po tri nagrade-vrednosni vaučeri u iznosu do 15 000 dinara, a ostali prijavljeni dobili su vaučere za kupovinu baštenskog alata i sredstava za negu biljaka. Prisutnima se obratila Jadranka Dostanić, zamenica predsednika Opštine, nakon čega je i uručila nagrade.

Jadranka Dostanić, zamenica predsednika Opštine

– Dobitnici nagrada „Beli labud“ su i ove godine na pravi način ulepšali naš grad. Svake godine radimo na izgradnji kvalitetnog odnosa prema životnoj sredini i ekologiji u našem mestu. Uz vaše doprinose i Opština Gornji Milanovac izdvaja 15 miliona dinara za poboljšanje rada Kancelarije za zaštitu životne sredine, kao  i za rad javnih preduzeća. Takođe se trudimo da i našim mlađim sugrađanima objasnimo da je briga o životnoj sredini jako važna i da kroz čitav život tome treba posvetiti veliku pažnju. Današnji dan je kruna svega onoga što ste uradili, ulepšavajući svoja dvorišta, balkone i školska dvorišta, ulepšali ste Gornji Milanovac – rekla je Dostanić.

Prve nagrade osvojili su:

-za najlepše uređeno seosko dvorište – Sanja Pantović iz Semedraži i Živko Obradović iz Koštunića;

-za najlepše uređeno gradsko dvorište-Nevena Draškić iz ulice Radisava Katanića br.11, G.Milanovac

-za najlepše uređeno dvorište objekta kolektivnog stanovanja-dvorište stambene zajednice Cara Dušana 18,G.Milanovac;

-za najlepše uređeno školsko dvorište-Osnovna škola „Momčilo Nastasijević“, Ulica Lole Ribara 3, G.Milanovac;

-za najlepše uređen prostor oko poslovnog objekta:JKP „Gornji Milanovac“, Ulica vojvode Mišića 23, G.Milanovac i „Takovski vrt 032“, Klatičevo;

-za najlepše uređen balkon-terasu-Verica Kamaljević, Dragolj;

-Specijalna nagrada za uređenje predela-Milena Ranković,Brisnica.

Članovi stručne komisije-Nevena Obradović, dipl. biolog zaštite životne sredine, Gordana Živanović,strukovni ekonomista, Jasna Bajić, dipl. ing. arhitekture, Dušan Damljnović,dipl. ing. pejzažne arhitekture i Gorica Rosić, dipl. ing. šumarstva za pejzažnu arhitekturu, imali su težak zadatak da, od 44 konkurenta, odaberu najuređenija i najlepša dvorišta i prostore.

-Ovo je jedna od najlepših manifestacija na teritoriji naše opštine, zato što je topla i što šalje jednu divnu poruku. Ljudi koji učestvuju su pravi domaćini i ovo je promovisanje našeg kraja na odličan način. Trudili smo se da nagrade budu sporedne,svi koji su se prijavili zaslužili su ih, a i ovo lepo druženje na Brdu mira prava je nagrada – rekla je Nevena Obradović.

Svi nagrađeni su saglasni da je za uređenje životne okoline i bavljenje baštovanstvom presudna ljubav prema prirodi i biljnom svetu,a energija kojom plene njihovi vrtovi jedan je od najvažnijih činilaca koji ih je učinio nosiocima „Belog labuda“.

GM Press / KABINET PREDSEDNIKA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *