Beli šeširi na rajačkim livadama

Novembar je počeo sa blagim sunčanim zracima, koji su osenčili polja i šume bojom starog zlata. Jesenja berba pečuraka na rajačkim livadama u znaku je sunčanice ili sunčice, tipične glijve za ovo doba godine, koja raste u svim mešovitim i bagremovim šumama, livadama i voćnjacima. Ova veoma raširena vrsta poznata je i kao kozarka, prstenka i srdnać. Jestiv je samo šešir gljive koji se u kulnarstvu pohuje, pa se sunčanica smatra jednom od pravih delikatesa.

Radoš Gačić, gljivar

– Iako je početak novembra, u ovom jesenjem periodu pečurke vrlo intezivno rade.– kaže Radoš Gačić, gljivar, dodajući – rajačke livade pune su gljiva, a među njima je najzastupljenija sunčica ili sunčanica, tipična jesenja vrsta, koja traži malo vlage, sunce i hladnije vreme. Ima takođe, rudnjača, ili divljih šampinjona, a našli smo puhare i male livadarke, klinčarke, veoma ukusne pečurke. Naša jesenja korpa je puna i raznovrsna, a berba veoma uspešna.-

Branje gljiva traži iskustvo i poznavanje određenih vrsta kojih u prirodi ima mnogo, pa treba biti oprezan, ili biti u društvu vrsnih poznavaoca kada je sakupljanje pečuraka u pitanju. A kada se korpa puna šumskih i livadskih plodova odnese kući, izbor i način pripremanja je raznovrstan. Uz puno začinskog bilja i maslinovog ulja, mogu se napraviti ukusni i hranljivi specijaliteti od pečuraka.

– Neke vrste pečuraka mogu se pasterizovati i ostaviti kao zimnica, poput jesenjih sluzavih vrganja koji su veoma ukusni i jestivi, ostavljaju se kao kiseli krastavčići i koriste kao zimska salata. – kaže naš sagovornik.

Sunčane novembarske dane valja iskoristiti za šetnju i boravak u prirodi, a ljubitelji i poznavaoci pečuraka mogu uživati u šumskoj šetnji i branju aktuelnih jesenjih vrsta.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *