Borovnica – šansa za mlade proizvođače

Filip Živanović, mladi gornjomilanovčanin pre dve i po godine odlučio je da se započne privatni posao i zasadi plantažu borovnice. Na 13 km od centra grada, u selu Ločevci, posle jednogodišnje potrage našao je adekvatno zemljište za ovu biljnu kulturu.

Od odluke do realizacije uloženo je mnogo novca ali i rada. Danas je Filip ponosni vlasnik oko 4000 sadnica borovnice sorte „Djuk“, zasađenih na površini od jednog hektara i trideset ari, čiji rod očekuje sledeće godine.

-Dosta placeva na području opštine smo obišli u potrazi za pravim, ipak kvalitet zemlje ovde je bio najbolji. Od same kupovine zemlje prvo smo morali sve da iskrčimo, ogradimo a zatim je bilo neophodno iskopati arterski bunar. Nakon toga na red je došla priprema zemljišta za sadnju. U maju ove godine zasadili smo sve sadnice a već sledeće očekujemo i prvi prinos.

Filip je istakao da je saradnja sa kancelarijom za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac dobra i veoma značajna, a u najvećoj meri ogleda se u pomoći za pripremu dokumentacije za subvencije od strane Republike. Do sada je od države dobio povrat za arterski bunar i sadnice.

-Poljoprivreda mi je oduvek bila zanimljiva ali moj brat je odigrao presudnu ulogu prilikom donošenja odluke da započnemo uzgoj borovnice. Sam početak zahtevao je mnogo vremena, dok smo obavljali pripremne radove i sadnju, boravio sam ovde od jutra do mraka.  Za 15-tak dana očekuje nas zimska rezidba, tako da posla uvek ima.  Borovnica se bere oko tri nedelje, koliko traje i oprašivanje. Prve godine, dobija se oko 200 g po stablu. Naredne oko 700, a šeste godine oko 4 kilograma. Količina zavisi od načina gajenja i unesenog hraniva kao i hemijskog tretiranja uglavnom fungicidima. Borovnica može duže da stoji u odnosu na druge voćne vrste tog tipa – jagode, maline ili kupine. – naglašava Filip Živanović.

Na području gornjomilanovačke opštine sve je više mladih koji se odlučuju da gaje borovnicu. Filip ističe da međusobno imaju odličnu saradnju, kao i da su formirali Zadrugu, čiji su članovi gotovo svi uzgajivači, a na taj način značajno će im biti olakšan plasman borovnice na tržištu.

GM PRESS/ Mirjana Milićević

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *