Crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Ozremu proslavila Ivanjdan

Svečanom liturgijom i lomljenjem kolača, u prisustvu velikog broja vernika, upriličen je današnji veliki hrišćanski praznik, Ivanjdan, praznik crkve Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Ozremu.

– Da zablagodarimo i da zahvalimo Gospodu na današnjem danu što nas je ovde sabrao na molitvi da zajedno sa blagočestivim narodom i sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve u Gornjem Milanovcu proslavimo današnji praznik – rekao je Protojerej Nenad Bajić, starešina crkve Rođenje Svetog Jovana Krstitelja u Ozremu i crkve na Savincu i crkve u Takovu i dodao: da zahvalimo svim našim precima koji sagradiše ovaj hram, koji nas okuplja, koji nas duhovno podiže i daje nam blagoslov kako bismo primili taj dar od Boga da budemo pravi ljudi, da poštujemo Gospoda Boga i da se držimo njegovih zapovesti. Jelisaveta i njen suprug Zaharije, roditelji svetog Jovana nisu imali dece i stalno su se molili Gospodu da im podari bar jedno dete. Gospod im je uslišio molitve, podarivši im dete kome su dali ime Jovan.

Protojerej Nenad Bajić, starešina crkve Rođenje Svetog Jovana Krstitelja u Ozremu i crkve na Savincu i crkve u Takovu / foto: GM Press

Praznici Svetog Jovana ponavljaju se nekoliko puta tokom godine. Sveti Jovan boravio je na zemlji čineći brojna dobra dela od kojih je najveće krštenje Gospoda Isusa Hrista na reci Jordanu.

Zahvaljujući trudu i donacijama svojih parohijana, crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Ozremu poslednjih godina se obnavlja i dobija sjaj kakav zaslužuje, okupljajući svoje vernike na zajedničkim svečanostima, liturgijama i praznicima.

– Pored crkve se radi Crkveni dom za potrebe crkve koji će okupljati svoje parohijane, da se posle službe okupe, razmene mišljenja u uče jedni od drugih. Zahvaliću se svim donatorima koji učestvuju u gradnji crkve i ove sale, makar i kupovinom sveća, neka ih Bog blagoslovi i današnji praznik Jovan Krstitelj neka njihovoj porodici da zdravlje i svako dobro.- rekao je Protojerej Nenad Bajić, starešina crkve Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Ozremu.

foto: GM Press
foto: GM Press

Poslednjih desetak godina meštani Donjih Branetića i Ozrema učestvuju u izgradnji svoje crkve, donacijama svojih zemljaka iz Amerike, pokriven je krov, čime je sprečeno dalje propadanje crkve.

– Kada smo počeli obnavljanje crkve, bila je u veoma lošem stanju – rekao je za GM PRESS Milan Jovović, član Crkvenog odbora i dodao – krov je prokišnjavao, nije bilo prozora, pa smo najpre pokrili crkvu i sopstvenim sredstvima sredili zidove, okrečili i uradili trotoare.

Predsesdnik Opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević obišao je crkvu i obećao je da će nam pomoći  u izgradnji Parohijskog doma, pa se nadamo da ćemo ga uskoro prepokriti.

Završetak radova na podizanju Crkvenog doma zavisi od novčanih sredstava, a prema rečima Milana Jovovića, člana Crkvenog odbora, iznos za ukrovljenje Crkvenog doma je oko 5000 evra.

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *