„Cveće za Aldžernona“

Dobri naslovi iz biblioteke „Braća Nastasijević“, očekuju vas i ovog vikenda. Napeti naučno-fantastični roman „Cveće za Aldžernona““, Danijela Kiza i avanturistička, dečja knjiga „Čarli i fabrika čokolade“, Roalda Dala, predlozi su Dragane Perišić, bibliotekarke.

Klasik naučne fantastike autora Danijela Kiza, „Cveće za Aldžernona“, koje je i ekranizovano i doživelo pozorišnu verziju i mjuzikl, preteča je i predviđanje onog što će se, sa napretkom tehnologije, nauke i medicine desiti čovečanstvu, vizionarsko štivo koje predviđa eksperimente na ljudima.“Kladim se da sam ja prvi glup čovek na svetu da je otkrio nešto važno za nauku“. Čarli Gordon, glavni junak, rođen sa izrazito niskim koeficijentom inteligencije, izabran je kao savršen kandidat za ekperimantalni hirurški zahvat, od koga naučnici mnogo očekuju.

Dragana Perišić, bibliotekar

-Nakon hirurškog zahvata, Čarli je napredovao, koeficijent inteligencije je bio čak iznad prosečnog, premašujući čak i inteligenciju doktora.- kaže Dragana Perišić, bibliotekar, dodajući, – Čarlijeva porodica suočava se sa brojnim problemima, jer Čarli počinje čudno da se ponaša razmišlja o Čarliju koji je postojao pre njega. Napeta i emotivna priča o ljudima koji su drugačiji od nas.

„Ne možeš da podigneš novu zgradu na placu ako ne srušiš onu staru, a starog Čarlija nije moguće uništiti. On postoji. Želeo sam samo da dokažem da je Čarli postojao kao osoba u prošlosti, da bih mogao da opravdam sopstveno postojanje“. Ulazeći u domen fantastike ovog romana i priče o ljudima koji su drugačiji, čitalac se zapita da li medicina treba da uvek da reaguje, stvarajući medicinske fenomene, poput Čarlija ili neke stvari treba ostaviti onakve kakve jesu.

„Čarli i fabrika čokolade“

Jedan od pedeset najboljih posleratnih pisaca za decu, engleski as ratnog vazduhoplovstva, istoričar čokolade, špijun i medicinski izumitelj, Roald Dal, uvešće glavnog junaka, dobroćudnog i prijatnog Čarlija u najuzbudljiviju čokoladnu pustolovinu života.

-U romanu „Čarli i fabrika čokolade“, pisac se bavi teškom sudbinom dečaka Čarlija koji želi da iz jedne učmale sredine i siromaštva izađe na pošten način. Čarli je ljubazan i drag dečak i zato je dobio zlatnu ulaznicu za fabriku čokolade, brdo slatkiša, ali i samu fabriku na poklon od gospodina Vilija Vonke, da njome upravlja kad poraste. Istoriju fabrike i priču o čokoladi Čarliju priča deda koji se nada da će Čarli biti srećan i bogat kad poraste.-kaže bibliotekarka Dragana.

Milion šećernih snaga podiglo je lift, fabrike penušavog čokoladnog carstva koje je gospodin Vonka poklonio Čarliju da njom upravlja kad poraste.

Roman „Čarli i fabrika čokolade“ je dva puta ekranizovan. Drugi Čarli snimljen je 2005. godine sa Džonijem Depom u ulozi čuvenog proizvođača Vilija Vonke.

Srećni pronalazaču ove Zlatne ulaznice, primi tople pozdrave od gospodina Vilija Vonke.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *