Danas je 8. april Svetski Dan Roma

Mnogima je romska himna “Đelem-đelem” koju je pevala Olivera Katarina, omiljena pesma, a pamtimo i čuvene filmove koji oslikavaju Rome kao večite čergare, putnike  i rođene muzičare.  Ime ovog naroda potiče od reči rom ili manuš, što znači čovek.

Kada je u pitanju ova populacija u Gornjem Milanovcu, romsko udruženje “Udruženje dva bela goluba” trudi se da što više učestvuje na poboljšanju položaja Roma u našem gradu.

– Bavimo se obrazovanjem dece, suzbijanjem siromaštva, ekonomskim problemima, socijalnim pitanjima kao i problema stanovanja romske populacije kod nas – rekla je Sanja Lazarević, predsednica romskog udruženja “Udruženje dva bela goluba” u Gornjem Milanovcu.

Romski pedagoški asisent po profesiji, naša sagovornica bavi se inkluzijom obrazovanja romske dece, u osnovnoj školi “kralj Aleksandar, u Gornjem Milanovcu, a sada sa svojim učenicima izvodi onlajn nastavu preko Viber grupe.

Što se tiče statusa Roma u Gornjem Milanovcu, mora još dosta toga da se uradi – ističe Sanja Lazarević, predsednica udruženja “Udruženje dva bela goluba i dodaje – mi smo tu da se borimo za njihov bolji status u društvu, školama, službama za zapošljavanje i svim segmentima.

Kroz još uspešniju saradnju sa lokalnom samoupravom, kao i kroz svoje aktivnosti nadamo se da će ovo romsko udruženje, promeniti i poboljšati situaciju  kada je u pitanju romsko stanovništvo u Gornjem Milanovcu.

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *