Danas je Ivanjdan

Pravoslavna crkva i vernici danas slave Ivanjdan, jedan od šest praznika posvećenih Jovanu Krstitelju. Takođe, jedan je od najvećih praznika iz ovog letnjeg perioda, danas je dan rođenja Svetog Jovana. Sveti Jovan Krstitelj bio je jedan od proroka jevrejske sekte Nazarećana. Prema hrišćanskoj legendi, on je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.

Narodno praznovanje Ivanjdana potiče iz predhrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kome se slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice isijava najveću snagu, kao i početak žetve.

Brojni običaji vezani su za ovaj praznik: paljenje Ivanjdanjskih vatri, branje lekovitog bilja. U paljenju kolektivne Ivanjske vatre učestvovalo je čitavo selo, mladi su preskakali vatru, a stariji su je obilazili, ca ciljem da se obezbedi zdravlje čitavih porodica i zaštiti od zlih sila.

Devojkle iz Šumadije Na Ivanjdan su palile živu vatru, igrale, pevale i kitile se ivanjskim cvećem. Pred zoru se uzimao ugalj iz vatre kojim bi se kadile kuće i domaćinstva.

Branje lekovitog bilja na praznik imalo je magijske moći. Od lekovitog bilja pleteni su venčići kojima su se ukrašavala vrata kuće kako bi čuvali zdravlje ukućana tokom cele godine.

Ritualnu funkciju na praznik Ivanjdan imala je i voda. Ritualno kupanje u rekama ili bacanje ivanjdanskih venaca u vodu trebalo je da obezbedi zdravlje i da čuva porodicu.

Etnološki, svi običaji o rituali koji su se primenjivali na Letnji Jovanjdan prevnstveno su imali zaštitnu ulogu za zdravlje svih članova domaćinstva i odbranu od zlih sila.

Biblijski, Srbi ga posebno poštuju i kao zaštitnika dve vrlo važne ustanove – kumstva i pobratimstva.

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *