Danas je Svetski dan čistih ruku

Svetski dan čistih ruku obeležava se od 2008. godine svakog 15. oktobra. Dan pranja ruku prvobitno je bio namenjen deci, a sada podstiče sve koji od ove navike mogu imati koristi.

Najmlađi Milanovčani imaju jasnu svest o značaju vođenja higijene. Ruke peru pre i posle jela, kada se vrate sa igrališta, dodiruju novac, kada ustanu ujutru i pre nego što legnu da spavaju.

glavna sestra dom zdravlja
Foto: GM Press

„Deca su upoznata sa značajem pranja ruku, održavanjem higijene ruku, znaju u kojim situacijama se ruke obavezno peru, a odlično znaju i da mnoge bolesti vode poreklo baš od prljavih ruku’’, istakla je glavna sestra Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu Jasminka Topalović.

Neka istraživanja su pokazala da deca koja žive u domaćinstvima u kojima se promoviše pranje ruku sapunom imaju upola manju stopu dijarealnih bolesti. Pranje ruku sapunom može biti efektivna mera, kao i bilo koja vakcina, zato što sprečava prenos niza uzročnika bolesti. Sprovedena istraživanja su pokazala da ustaljena navika pranja ruku sapunom može da sačuva više života nego druge medicinske intervencije – može da prepolovi smrtnost od dijarealne bolesti dece i da smanji smrtnost od akutnih respiratornih bolesti za četvrtinu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *