Danas je Velika subota

Velika subota , dan pre Uskrsa  slavi se u tišini i molitvi.  Zajedno sa Velikim četvrtkom , Velikim petkom i Uskrsom  čini Vazmeno  trodnevlje. Ceo dan protiče u pripremama za Uskrs.

To je dan koji je Hristos proveo u Hadu, pa ga vernici obeležavaju u molitvi i tišini. Po završenoj liturgiji jede se hleb i voda (suhojedenje). Veruje se da je Hristos bio toga dana telom u grobu, a duhom u Hadua u isto vreme „na prestolu sa Ocem i Duhom, samim tim što je On sveprisutni Bog, neodvojiv od druga dva lica Svete Trojice“.

Na taj poslednji dan Nedelje stradanja i smrti vernici celivaju plaštanicu na Hristovom grobu koja se na Veliki petak svečano iznosi pred pravoslavne oltare i krajem dana u subotu, pred slavlje Vaskrsenja, uz poseban ritual ophoda oko crkve unosi u oltar.

U Jerusalimu, svake godine na Veliku subotu, pred Pravoslavni Vaskrs, održava se ceremonija starija od 12 vekova. U hramu Svetog Groba u Svetoj zemlji već vekovima jerusalimski patrijarh uznosi ugašeno kandilo koje se samo pali i taj oganj prenosi na sveće okupljenih vernika, a oni dalje svojim bližnjima i u svoje hramove.

Ove godine, zbog pandemije i zabrane okupljanja, ceremonija će biti ograničena na oko 10 pravoslavnih starešina.

Na ovaj dan završavaju se poslednje pripreme pred najveći praznik. Sprema se i čisti kuća, priprema odeća.

U pojedinim delovima zemlje mesi se kolač – vaskršnjak – okićen bosiljkom, kao i kolačići.

Jedina je subota u godini kada se post sastoji u suhojedenju, odnosno ne jede se kuvana hrana. Ko nije obojio jaja prethodna dva dana, može i danas.

Ne radi se u polju, niti ručni radovi.

 

GM PRESS

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *