Danas se menja i voda i gora

Srpska pravoslavna crkva danas, 19. avgusta, obeležava praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada je on najavio svoje stradanje i slavu.

Preobraženje se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih najvećih Hristovih praznika. Na istoku se slavi od sedmog veka, a zapadna crkva unela ga je u svoj kalendar tek 1457. godine i to u slavu pobede hrišćanske vojske nad Turcima kod Beograda.

Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza uvek posna, obogaćena ribom i vinom. Danas se na kraju Svete Liturgije služi obred sveštanja grožđa. U crkvenim bogosluženjima praznuje se sedam dana, tokom kojih se pevaju pesme posvećene ovom jevanđelskom događaju. Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao ljetnje Bogojavljenje, jer su se i tada, kako piše u jevanđelju, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca – „Ovo je Sin moj ljubezni… njega poslušajte“.

Isus, koji se preobrazio na Gori, najavio je nebesku snagu nove vere i svoju ulogu Cara nad carevima koja nadilazi starozavetne zakone i proroke.

Na ikoni Preobraženja predstavljen je Gospod Isus Hristos na Gori okružen svetlošću, sa sagovornicima Ilijom i Mojsijem, dok trojica apostola, Petar, Jakov i Jovan, uplašeni leže na zemlji.

Ima brojnih hramova posvećenih ovom prazniku – u Pančevu, Zagrebu, Sokobanji, Smederevskoj Palanci i u drugim gradovima, kao i manastira.

Narodno verovanje je da je Preobraženje dan kada se poslednji put kupa u rekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smena godišnjih doba. Danas, kaže narodno verovanje, sunce okreće leđa letu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *