Današnja akcija davanja krvi uspešno završena

Crveni krst Gornji Milanovac i Zavod za transfuziju krvi Kragujevac – u osnivanju danas  su organizovali redovnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi u zgradi Okružnog načelstva u terminu od 11 do 16 časova.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba od 18 do 65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu koja bi krv primila. U našoj zemlji muškarci mogu da daju krv na tri,a žene na četiri meseca.

– Današnja redovna akcija davanja krvi, druga ovog meseca, veoma je uspešna. – rekao je za GM Press Aleksandar Simović, koordinator za programske aktivnosti Crvenog krsta, Gornji Milanovac i dodao: Do 13 sati imali smo sedamnaest dobrovoljnih davalaca, tako da možemo biti zadovoljni današnjim odzivom građana, a zamolio bih sve koji mogu da daju krv da se priključe ovoj humanoj akciji. 

Volonter Crvenog krsta Gornji Milanovac / foto: GM Press

Tokom davanja krvi poštuju se fizička udaljenost i sve mere predostrožnosti kako bi se sprečilo širenje virusa Covid -19. Kada su u pitanju krvne grupe koje nedostaju, to su uglavnom negativne krvne grupe, posebno nulta negativna.

Volonteri milanovačkog Crvenog krsta danas su bili angažovani na prijemu i upisivanju dobrovoljnih davalaca krvi.

Volonter Crvenog krsta Gornji Milanovac / foto: GM Press

Sledeća akcija dobrovoljnog davanja krvi je za dve nedelje, a iz Crvenog krsta apeluju na sugrađane da budu heroji i daruju krv.

GM Press / Aleksandra Stevanić

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *