„Dani Nastasijevića“ – predavanje Aleksandre Tomašević „Svetlo u tamnom vilajetu“

Aleksandra Tomašević, odnedavno profesor srpskog jezika i književnosti, bivša je učenica milanovačke gimnazije, a ove godine osvojila je nagradu Fonda za mlade talente Republike Srbije “Dositeja”. Sa bibliotekom “Braća Nastasijević” sarađivala je u više navrata, a ove godine pozvana je da održi predavanje o jedom od svojih omiljenih pisaca Momčilu Nastasijeviću u okviru manifestacije “Dani Nastasijevića”. Predavanje je održano u Svečanoj sali Gimnazije “Takovski Ustanak”.

“Najveće nerazumevanje između književne kritike i Momčila Nastasijevića nastalo je upravo zbog hermetičnosti njegovog jezika i nemogućnosti da se on razume, stoga je ovo predavanje pokušaj da se makar jednim tračkom svetlosti osvetli jezik ovog značajnog pisca čija najpoznatija zbirka nosi naziv “Tamni vilajet”, rekla je Aleksandra Tomašević.

Aleksandra Tomasevic
Foto: GM Press

Kroz predavanje obrađene su tri velike celine. U prvom delu, fokus je bio na biografskim podacima vezanim za porodicu Nastasijević, posebno za Momčila, drugi deo posvećen je njegovoj pripadnosti poetici prve polovine 20. veka u književnosti, a treći deo bavio se konkretno njegovim jezikom, s naročitim akcentom na leksiku u njegovoj posthumno objavljenoj zbirci.

Predavanje je moderirala Dragana Perišić, organizatorka programa biblioteke “Braća Nastasijević”.

“Dani Nastasijevića” traju do 7. novembra, a program se može preuzeti u prostorijama gradske biblioteke.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *