Dani srpske kulture u Splitu

Srpsko kulturno društvo ,,Prosvjeta”, pododbor u Splitu, je 16. i 17. avgusta organizovalo  manifestaciju pod nazivom ,,Dani srpske kulture u Splitu“. Pored mnogih učesnika, manifestaciju je upotpunila pesmom Izvorna ženska pevačka grupa ,,Crnućanka” iz Gornjeg Milanovca, pod umetničkim rukovodstvom etnomuzikologa Ivane Todorović.

U Multimedijalnom kulturnom centru je održan koncert starogradskih i narodnih pesama gde su se mnogobrojnoj publici kroz pesmu i glumu, pored Ženskog pjevačkog zbora SKD Prosvjeta, pododbor Split, predstavili i gosti iz Kragujevca: Ženska pevačka grupa ,,Nikola Tesla“ koja deluje u sklopu Udruženja Srba iz Hrvatske „Nikola Tesla“, glumci Knjaževačko – srpskog teatra iz Kragujevca Saša Pilipović i Jasmina Dimitrijević, kao i  Rada Veštić, članica društva SKD ,,Prosvjeta“. Na početku koncerta publici su se prigodnim rečima obratili Momčilo Rusić, predsednik SKD ,,Prosvjeta“, pododbor Split, Saša Pilipović u ime Udruženja Srba iz Hrvatske ,,Nikola Tesla“ Kragujevac, jerej Milan Kadijević, sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Splitu, a u ime grada Splita govorio je Pero Jurišin. Kulturnu manifestaciju su svojim prisustvom pored mnogobrojne publike takođe uveličali i predsednik Zajednice Hrvata ,,Tin Ujević“ iz Beograda Stipe Ercegović, kao i predstavnici drugih nacionalnih manjina koje deluju u gradu Splitu.

foto: GM Press – Ženska pevačka grupa ,,Nikola Tesla“ Kragujevac ispred manastira Krka

Govoreći o značaju ovakvog okupljanja i ove manifestacije koja je bila po oceni posetilaca i učesnika veoma uspešna, Momčilo Rusić je naglasio da je manifestacija od velikog značaja u cilju uspostavljanja veza između srpskog naroda u Hrvtskoj i Srbiji.

foto: GM Press – Momčilo Rusić, predsednik pododbora SKD ,,Prosvjeta“ u Splitu

– Društvo samo osnovali pre 22 godine i svake godine smo sve brojniji. U zadnje vreme smo dosta prepoznatljivi sa ženskim zborom, sa kojim nastupamo ovde u Splitu i o našim crkvenim blagdanima. Više godina imamo izuzetno dobru saradnju sa Udruženjem Srba iz Republike Hrvatske u Kragujevcu, kao i sa Zajednicom Hrvata ,,Tin Ujević” iz Beograda. Zahvalni smo gradu Splitu što nam je omogućio besplatan boravak gostiju i samim tim uspešno održavanje manifestacije. Imamo želju da iduće godine organizujemo koncert  na otvorenom, na Splitskoj rivi, kao što to već godinama čine i druge nacionalne manjine – istakao je Rusić.

Na Preobraženje, 19. avgusta, Izvorna grupa ,,Crnućanka” pevala je ispred manastira Krka, da bi potom istog dana upotpunile koncert na trgu opštine Kistanje pred brojnom publikom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *