“Dobar pogled”

Pred polazak u lov, lovci kažu, “dobar pogled”. Pas gonič, lovac sa puškom i šeširom koje krasi fazanovo pero, prva nam je pomisao kada je lov u pitanju.  Ako lovac ima sreće i ako ga prati Sveti Jevstatije, zaštitnik lovaca, iz lova će doneti trofej, zeca, lisicu, jarebicu ili divlju svinju. Kada su u pitanju lovci milanovačkog lovačkog udruženja vojvoda “Milan Obrenović,” zapeti su kao puška još od početka lovne sezone u aprilu. Po broju ulovljenih srndaća,(159) spadaju u jedno od najjačih lovačkih udruženja u zemlji. Nakon lova na prepelicu i divlje svinje, lovci ulaze u Glavnu lovačku sezonu, na fazane, koja je prema rečima Miška Miškovića, predsednika Udruženja,  omiljena lovačka sezona.

Miško Mišković, predsednik Lovačkog udruženja Vojvoda Milan Obrenović

-Početak Glavne lovne sezone obeležićemo u nedelju, u 7 sati ujutru, na zbornom mestu. Učesnici lova treba da donesu svoju lovnu kartu i da se upišu u lovne liste. Obavezno je da na sebi imaju fluo obeležja, zbog lične i bezbednosti drugih lovaca. – rekao je Mišković, dodajući, – sezona lova na fazana traje osam nedelja, a sledeće nedelje počinje lov na zeca u trajanju od četiri nedelje. U novembru nas očekuje početak grupnog lova na divlje svinje.-

Ove godine Lovačko udruženje od Uprave za šumu ima dozvolu za odstrel 90 divljih svinja koje su nanele veliku štetu poljoprivrednim usevima. Lovci očekuju dobru sezonu, a da lov nije stihijski sport, naš sagovornik nas uverava, pokazujući Fazaneriju u Donjoj Vrbavi sa 550 gajenih fazana koji će na proleće biti pušteni u prirodno stanište. Fazani su reprezentativniji od ženki, pa su meta lovaca, a ženke se ne love.

U našoj Fazaneriji gajimo fazane iz matičnog jata koji će ovde boraviti tokom zime, a na proleće će biti pušteni u prirodno okruženje, zbog obavljanja reprodukcije,–kaže Mišković, dodajući, -Želeo bih da naglasim da su članovi Lovačkog udruženja društveno odgovorni, kada su u pitanju divlje životinje. Naši lovci i lovočuvari redovno obilaze teren. Nabavili smo 11 tona kukuruza kojim ćemo prehraniti divljač tokom zime, kao i tri tone soli za srneću divljač. Takođe smo kupili 1900 fazana za uzgajanje.-

Prema godišnjem planu gazdovanja, ugovorom Lovačkog udruženja “Vojvoda Milan Obrenović”,koje pokriva čitavu teritoriju milanovačke opštine  i šumske uprave, predviđen je dozvoljen broj divljači koja sme da se ostreli, a to je 10 posto od svake vrste, kako se im se ne bi ugrozila egzistencija. Kazna za krivolov iznosi 500 000 dinara i trajnu zabranu lovljenja.

Kažu da se lovac rađa, to je arhetipski genetski kod zapisan još od davnina , kada je čovek lovio lukom i strelom. Milanovačko Lovačko udruženje ima  850 članova, raznih profesija, ljubitelja zajedničke misije odlaska u lov, prirode, druženja, pasa i dobre zakuske.  U Lovačkom udruženju “Vojvoda Milan Obrenović” u svojim redovima očekuju više mladih, koji im prema Miškovićevim rečima, nedostaju.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *