Dobra komunikacija – ključ zdrave i srećne porodice

U svakoj porodici saradnja roditelja i dece veoma je važna za funkcionisanje porodične zajednice. Dobra komunikacija je stub sreće i emocionalnog zdravlja svih članova porodice. Da bi roditelji stekli neophodna znanja i primenili ih u ostvarivanju bolje komunikacije sa svojom decom, neophodno je poznavanje veština adekvatne komunikacije. Postoje dva osnovna oblika komunikacije; neverbalna i verbalna. Neverbalna komunikacija koja se naziva još i “govor tela” podrazumeva niz pokreta rukama, tzv. “gestukulaciju”, određenu mimiku, kojim dete šalje različite poruke, u zavisnosti od situacije. Na primer, ako lupka prstima po stolu, nestrpljivo je, izraz lica i očiju pokazuje da li je dete uplašeno, srećno, ljuto ili zabrinuto.

Ljubica Rašić, psiholog

-Kad kažemo saradnja, pre mislimo na komunikaciju i prepoznavanje detetovih potreba i spremnost da se tim potrebama izađe u susret – kaže Ljubica Rašić, psiholog, dodajući – tu je bitna osetljivost roditelja da te potrebe prepozna i da na određeni način reaguje. Saradnja između roditelja veoma je važna, jer će se ona odraziti i na odnos između dece. U višečlanim porodicama, sa troje i više dece, razvijaju se specifični odnosi. Najmlađe dete ima osobine ličnosti određene njegovim mestom i pozicijom, pa će ono svojim detinjarijama i nastojanjima da bude zabavno, privlačiti pažnju ostalih članova porodice. Najstarije dete je obično i najodgovornije, najčešće adaptirano dete, ono često preuzima ulogu roditelja, a srednje dete traži svoje mesto u porodičnom sistemu.-

Ljubomora ili rivalstvo među decom javlja se i tamo gde je dvoje, troje i više dece. Većina mališana ljubomoru iskazuje kroz plač ili je kapricozna, a mogu se javiti problemi sa spavanjem. Dolazak mlađeg brata ili sestre donosi veliku promenu, više pažnje posvećuje se novom članu porodice, pa se starije dete oseća zapostavljeno.

-Ljubomora je najintezivnija od druge do četvrte godine, kasnije je manja, ali je tada razvojna pojava. – rekla je naša sagovornica, naglasivši – kako odgovoriti na rivalitet, zavisi od situacije. Ako je rivalitet prisutan nakon rođenja bebe, starije dete treba uključiti u aktivnosti oko bebe, npr. donošenje pelene, flašice, kreme, i na taj način staviti mu do znanja da je zrelije, odgovornije, ali mu poklanjati pažnju u meri u kojoj uzrast to zahteva.-

Iskrenost, razumevanje i otvorenost u komunikaciji sa decom su najvažniji. Biti jednako posvećen roditelj svakom detetu nije lako, pa je pomoć baki, deda i drugih članova porodice vrlo dragocena.

GM PRESS / Aleksandra Stevanić

Tekst je realizovan u okviru projekta „Za sutra“ koji je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *