„Dva bela goluba“

Udruženje Roma „Dva bela goluba“ iz Gornjeg Milanovca postoji već oko 15 godina. Rad ove organizacije bazira se na rešavanju aktuelnih problema pripadnika romske zajednice koji se tiču obrazovanja, stanovanja, zdravstva, sa posebnim osvrtom na suzbijanje diskriminacije školske dece i suzbijanje siromaštva, odnosno nezaposlenosti.

O aktivnostima i planovima daljeg unapređenja položaja Roma u društvu,za naš Portal je govorila Sanja Lazarević, predsednica udruženja.

  • Naš rad se temelji na upoznavanju većinskog stanovništva sa romskom tadicijom, jezikom i  kulturom, muzikom, načinom života, što bi znatno smanjilo i diskriminaciju -rekla je Lazarević i dodala – Najteže je promeniti mentalitet ljudi-Romima uliti nadu da će biti bolje, a većini prezentovati nešto što ne želi da čuje. Kad se nešto ne razume, ne može se ni prihvatiti.

 Lokalni akcioni plan i četiri planirana projekta, Udruženje ove godine nije uspelo da realizuje zbog epidemije izazvane  Covidom  19. Prema rečima Sanje Lazarević, na sreću, niko od pripadnika Romske populacije nije oboleo od korona virusa a lokalna samouprava pružila je značajnu pomoć u vidu paketa koji su im dostavljeni tokom vanrednog stanja.

Inače, prema poslednjem popisu, na teritoriji milanovačke opštine, 250 stanovnika su bili pripadnici romske nacionalne manjine. Loš materijalni status i nemogućnost zasnivanja radnog odnosa  su najčešće brige romskih porodica, a udruženje u okviru raznih projekata pokušava da ih svede na minimum.

 

GM PRESS /Katarina Srećković

 

Tekst je objavljen u okviru projekta  „Gornji Milanovac svima“,

koji je sufinanisiran sredstvima opštinske uprave opštine Gornji Milanovac

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *