E-turista – novi model prijavljivanja gostiju

Knjiga evidencije gostiju za sve koji se bave turizmom uskoro odlazi u istoriju. Od 1.oktobra,vlasnici nekategorisanih i kategorisanih ugostiteljskh objekata i seoskih turističkih domaćinstava, u obavezi su da prijave svoje domaće i strane goste, preko centralnog Informacionog sistema E -Turista. Prema rečima Desimira Ćalasana, direktora TO Gornji Milanovac, obaveza prijavljivanja gostiju preko novog modela, odnosi se i na domaćine seoskih domaćinstava na području milanovačke opštine.

Klikom na E-turista, vlasnici ugostiteljskih objekata i seoskih domaćinstava, biće u obavezi da prijave tačan broj svojih gostiju. Ovaj način evidentiranja domaćih i stranih turista, doprineće razvoju domaćeg turizma, legalizaciji i uvođenja u sistem broja gostiju, a olakšaće se rad domaćina i vlasnika seoskih domaćinstava i ugostiteljskih objekata. Kroz informacioni sistem, model E-turiste biće evidentirani svi gosti koji borave u nekom od ugostiteljskih objekata ili objekata u okviru etno turizma.

-Ovaj model prijavljivanja domaćih i stranih turista, olakšaće rad našim domaćinima i uticati na razvoj lokalnog turizma – smatra Desimir Ćalasan, direktor TO Gornji Milanovac,dodajući, modelom E-turista,koji je povezan sa Statistikom i Supom, inostrani turisti biće direktno evidentirani, čime će se izbeći odlazak u ovu instituciju. Optimista sam kada je u pitanju razvoj domaćeg turizma, neprilika sa pandemijom bila je prilika za domaći turizam koja je ove sezone iskorišćena, a nadam se da će gosti koji su proveli odmor u seoskim domaćinstvima, poželeti da se vrate i sledeće godine. –

Podsetimo, subvencijama lolalne samouprave, broj seoskih domaćinstava koji se bave seoskim turizmom na području milanovačke opštine, veći je za pedeset posto, pa je sasvim za očekivati da naredna turistička sezona bude uspešna, a broj gostiju veći, jer rudničko-takovski kraj ima šta da ponudi.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Tags:

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *