Epidemiološka situacija ozbiljna ali još uvek pod kontrolom

Povod za održavanje današnjeg sastanka Stručno operativnog tima za prvu i medicinsku pomoć i zaštitu od epidemije opštine Gornji Milanovac je značajno pogoršanje epidemiološke situacije na području opštine. U odnosu na 23. oktobar kada je bilo šest pozitivno potvrđenih lica, u ovom trenutku ih je 42, a u istom periodu došlo je i do povećanja broja hospitalizovanih, pa je umesto jednog danas u Opštoj bolnici smešteno 9 pacijenata.

Današnji zaključak je da ne treba uvoditi vanrednu situaciju na području opštine Gornji Milanovac, jer iako je otežano, stanje je još uvek pod kontrolom. Stručno opetarivni tim za prvu i medicinsku pomoć i zaštitu od epidemije preko inspekcijskih organa zahteva pooštrene mere kontrole ali i revizije, jer i dalje postoji veliki manevarski prostor za nepoštovanje uvedenih mera.

Milorad Dimitrijević, član Stručno operativnog tima

Plan mera donet za Moravički okrug, koji se primenjuje od prošle sedmice dosledno se sprovodi ali odgovornost pojedinca je najvažniji faktor- rekao je Milorad Dimitrijević, član Stručno operativnog tima i istakao – poseban problem predstavljaju lica sa simptomima, koja još uvek nisu potvrđeno pozitivna, jer nisu u samoizolaciji, pa je veoma teško formirati preciznu listu kontakata.

Pacijenti smešteni u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu su uglavnom stabilnog zdravstvenog stanja, a trećina njih bi do kraja sedmice trebalo da bude otpuštena na kućno lečenje.

dr Predrag Šutić, član Stručno operativnog tima

-Od 9 lica, 4 su pozitivno potvrđena a pet je hospitalizovano po osnovu kliničke slike. U ovom trenutku, pozitivan je jedan zaposleni u Opštoj bolnici dok je četvoro u izolaciji – rekao je dr Predrag Šutić, član Stručno operativnog tima. – Bolnička odeljenja su spremna za prijem većeg broja pacijenata, svi pacijenti kojima nije neophodna bolnička nega su otpuštena kući, dok su neurološki prebačeni na odeljenje psihijatrije. U ovom trenutku u Covid sistemu su grudnu i neurološko odeljenje. Doktor Šutić kaže da je drugi pik epidemije bio za nijansu drastičniji u odnosu na treći u kome se nalazimo, iako je i sada kod pacijenata prisutna obostrana pneumonija. Prosečna starost hospitalizovanih lica je oko 55 godina.

Dr Aleksandar Čivović, rukovodilac Stručno operativnog tima smatra da je sasvim dovoljno primenjivati preventivne mere i na taj način zaštiti sebe i sve iz okruženja.

Dr Aleksandar Čivović, rukovodilac Stručno operativnog tima

-Hodamo po tankoj liniji, koju još uvek možemo da kontrolišemo, ali ako i dalje bude pristuna neodgovornost pojedinaca ili malih kolektiva kao  do sada plašim se da nećemo moći lako da odgovorimo na ono što se od nas očekuje. Treba imati u vidu das mo juče imali 75 pregleda u Covid ambulanti što je njveći broj pregledanih u jednom danu od početka godine – istakao je dr Čivović. Navodi slučaj učenika trećeg razreda milanovačke srednje škole, kod kojih je do širenja virusa došlo u zatvorenom prostoru  bez nošenja sredstava zaštite. Škola je obaveštena, a učenici će ove i sledeće sedmice pohađati isključivo online nastavu.

Jedna od tema sastanka Stručno operativnog tima za prvu i medicinsku pomoć i zaštitu od epidemije opštine Gornji Milanovac bilo je I rešenje za ljude koji čekaju na pregled ispred Covid ambulate zbog sve lošijih vremenskih prilika, što će najverovatnije biti rešeno u saradnji sa Vojskom tako što će biti postavljen šator ispred ulaza, čime će biti stvorena improvizovana čekaonica.

 

GM Press / Mirjana Milićević

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *