Episkop Žički Justin na slavi crkve Svetog Nikole u Brusnici

Današnji praznik spomen je na prenos moštiju Svetog Nikole iz Mire, drevnog grada u antičkoj Likiji u Bari, gde i danas počivaju.  Prilikom prenosa svetih moštiju, desila su se mnoga čudesa. Isceliše se bolesni, hromi i slepi, gluvi i besomučni. To se, kažu, i dan danas dešava, pa se vernici širom sveta mole ovom svetitelju kada se nađu u nevolji ili bolesti – kaže za GM PRESS Vladimir Voštić, sveštenik.

foto: GM Press

-Evo već dvestotine godina proslavlja se prenos moštiju Svetog Nikolaja, kao hramovna slava a u isto vreme to je slava čitave Brusnice i svog ovog naroda koji se okuplja oko ovog svetog hrama molitvenog tražeći od Svetog Nikole pomoć, tražeći molitvu I njegovo posrednovanje pred prestolom Boga višnjega I ja se nadam da ćemo tako nastaviti decenijama I vekovima koji će doći – rekao je danas Vladimir Voštić, paroh  crkve Svetog Nikole u Brusnici.

foto: GM Press

Tokom trajanja vanrednog stanja ali i čestih zabrana kretanja u poslednja dva meseca mnogi vernici nisu dolazili u crkvu poštujući uvedene mere, a mere su se odrazile I na obeležavanje današnjeg praznika.

-Ipak na današnji dan obradovao nas je dolazak Episkopa Žičkog Gospodina Justina, koji je došao da nas osnaži, ukrepi I ohrabri jer nije bilo lako u predhodnom periodu – kaže otac Vladimir i dodaje –  danas je korišćena zaštitna oprema, nije proslavljeno kao što smo navikli predhodnih dana, ali sa verom u Boga nadamo se da će za neki dan sve ovo završiti.

foto: GM Press

Inače, brusnička crkva je zadužbina Jovana Obrenovića, podignuta  1836. godine a danas je tu i porodična grobnica Obrenovića, jer su u crkvenoj porti sahranjena braća kneza Miloša Obrenovića, Milan i Jakov sa suprugama.

-Sama crkva je zajedno istoimenim mestom Brusnica činila sedište rudničko takovske anarahije, tek kasnije 1953. godine osnivanjem prvo naselja Despotovica a kasnije Gornjeg Milanovca sva uprava prelazi iz sela, na periferiju Brusnice gde nastaje Gornji Milanovac – kaže Nikola Petaković, kustos Muzeja rudničko takovskog kraja.

foto: GM Press

Inače, na današnji dan u Gornjem Milanovcu tradicionalno se organizuje vašar, koji je ove godine zbog situacije sa korona virusom izostao.

GM Press / Mirjana Milićević

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *