Evropska nedelja programiranja u Gornjem Milanovcu

U okviru „Evropske nedelje programiranja“ koja se ove godine održava u periodu od 5. do 20. oktobra, u Gornjem Milanovcu organizovano je 19 edukativnih radionica prilagođenih različitim uzrastima.

Ova manifestacija pokrenuta je 2013. godine, a u Gornjem Milanovcu održava se već drugu godinu zaredom na inicijativu profesora računarstva i informatike Miloša Markovića i Sanje Glišović-Kostić. U multimedijalnoj učionici Ekonomsko-trgovačke škole, danas je održana radionica za predškolce iz PU „Sunce“.

evropska nedelja programiranja
Foto: GM Press

“Ove godine smo organizovali više radionica, jer smo uključili predškolski uzrast, osnovce, srednjoškolce, ali i njihove nastavnike, profesore i roditelje. Sva predavanjau prilagođena su odgovarajućem uzrastu, a danas sa predškolcima radimo po programu koji je odobren i od strane psihologa“, rekao je Miloš Marković, profesor računarstva i informatike.

Evropska nedelja programiranja podržana je od strane Evropske komisije kao deo strategije za Jedinstveno digitalno tržište, a u okviru Akcionog plana za digitalno obrazovanje. Program ima za cilj demistifikaciju programiranja i podsticanje kreativnosti kod mladih, odraslih, ali i starijih osoba.

Prema rečima profesora Markovića programiranje pomaže u razvijanju računarskog razmišljanja, pri rešavanju problema i podstiče kreativnost i timski rad.

Tehnologija oblikuje naše živote i omogućava realizaciju ideja koje su do pre desetak godina bile nezamislive.  Zato je neizmerno važno da se kroz obrazovanje kod mladih podstiče razvoj digitalnih veština.

Organizatori se nadaju da će naredne godine biti u prilici da organizuju još više radionica i da će se u program uključiti više obrazovnih institucija iz naše opštine.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *