Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležava se danas, a od početka godine u Srbiji je identifikovano 34 žrtava trgovine ljudima, dok je svaka druga osoba maloletna, upozorili su stručnjaci.

Tim povodom u Centru za socijalni rad u Beogradu organizovana je obuka stručnih radnika u cilju unapređivanja znanja i veština za rad sa žrtvama trgovine ljudima.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, koja je prisustvovala obuci, navela je da je važno učešće celog društva u borbi protiv trgovine ljudima, te da svako ko posumnja da je neko žrtva treba da to prijavi policiji kako bi se preduzele potrebne mere.

Ističe da je prošle godine u Beogradu identifikovano 17 žrtava, od čega 10 dece i 7 odraslih osoba i apelovala da se posebna pažnja obrati na decu jer su ona, kaže, u najvećem broju slučajeva žrtve trgovine ljudima.

„U narednom periodu preduzimaćemo aktivnosti ka kontinuiranoj borbi protiv svih oblika trgovine ljudima. Ovde ipak apelujemo da se posebna pažnja obrati kada su u pitanju deca i svi zajedno moramo pokazati nultu toleranciju ka svim oblicima nasilja“, rekla je Stanisavljević.

Direktorka Centra za socijalni rad Zorica Pavlović ističe da je za borbu protiv trgovine ljudima neophodna edukacija stručnih radnika, informisanje javnosti putem medija i umrežavanje svih institucija od lokalnog do međunarodnog nivoa.

„Deca su najčešće žrtve trgovine ljudima jer se koriste u eksploataciji kao besplatna radna snaga. Podaci pokazuju da su žrtve u najvećem broju devojčice“, kaže Pavlović.

Direktor Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Aleksandra Ljubojević kaže da u toku godine u proseku stigne od 150 do 200 prijava slučajeva potencijalnih žrtava, kao i da je žrtvama u Centru obezbeđen smeštaj, materijalna, pravna i savetodavna pomoć.

„Kada se završi proces ekaploatacije pomažemo da se žrtva što pre integriše u društvo“, rekla je Ljubojević.

Tanjug

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *