Foka investitala 5 miliona evra u unapređenje poslovanja

Milanovačka firma Foka d.o.o. investirala je prošle godine oko 5 miliona evra u unapređenje proizvodnje. Ovo je najveća investicija u jednoj godini koju je ovo preduzeće za proizvodnju fleksibilne ambalaže realizovalo od svog postanka.

Zbog potreba izgradnje dodatnog magacinskog prostora, proširenja proizvodnje i nabavke savremene opreme, iz Foke su investirali pet miliona evra. Zahvaljući ovom ulaganju, ovo preduzeće je među retkima u Evropi koje će moći da izrađuje flekso ambalažu po svetskim standardima namenjenu mesnoj i mlečnoj industriji.

miroslav radovanovic
Miroslav Radovanović, Foto: GM Press

„Prošle godine smo realizovali jednu od većih investicija od kada postoji firma. Naime, u opremu i objekte smo investirali više od pet miliona evra. Investicija, između ostalog, obuhvata i nabavku opreme najnovije generacije u ovoj branši, koju u ovom trenutku ima svega tri fabrike u Evropi, a mi smo četvrti. Konkretno to su mašine koje se koriste za proizvodnju ambalaže u mesnoj i mlekarskoj industriji“, izjavio je za TV GM Plus, Miroslav Radovanović, generalni direktor ove kompanije.

O okviru ove investicije nabavljena je i oprema za proizvodnju kesa sa takozvanim zipom, koje se koriste za čuvanje smrznutih namirnica, kao i linije za regenerisanje, koja je za ovu kompaniju veoma važna.

Posebno bih istakao nabavku opreme za proces regenerisanja, jer nam ona omogućava da svaki otpad koji se pojavi, ponovo vratimo u proces proizvodnje“, kaže Radovanović.

foka doo gornji milanovac
Foto: GM Press

Osim unapređenja proizvodnje u Foki se između ostalog tokom ove godine radilo i na podizanju nivoa bezbednosti. Značajna sredstva su uložena i u tu oblast.

„Foka je firma koja dosta ulaže u unapređenje proizvodnje, što zbog samog procesa rada, što zbog zahteva kupaca. Svaka investicija u proizvodnju, osim povećanja kapaciteta, donosi brojne benefite, povećavamo efikasnost, tržišni udeo, a imajući u vidu da je reč o vrhunskoj tehnologiji, i rad je lakši i jednostavniji. Od svega navedenog, na prvom mestu je bezbednost i naš cilj je da imamo nula povreda u proizvodnji“, rekla je Vesna Todorović, direktor marketinga Foka d.o.o.

Preduzeće Foka je jedno od onih zbog kojih se Gornji Milanovac svrstava u evropski centar za proizvodnju grafičke ambalaže. Ova firma ima oko 200 zaposlenih i više od 80 odsto njih su u firmi od njenog osnivanja.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *