Pranjani – Priča o pilotima i violini

Zbog održavnja prvog Sabora violinista Srbije varošica Pranjani je ovih dana u žiži interesovanja srpske javnosti, ali Pranjani su i u ne tako dalekoj istoriji, u toku Drugog svetskog rata, bili na dobrom glasu po spasilačkoj misiji pod nazivom „Halijard“ koja se i danas izučava na najvažnijim vojnim akademijama u svetu kao jedna od najuspešnijih spasilačkih misija u toku Drugog svetskog rata.

Reč je o evakuisanim pilotima koji su oboreni nad Jugoslavijom, uglavnom nad Srbijom, u vreme bombardovanja nemačkih naftnih postrojenja u Rumuniji. U organizovanoj akciji oboreni piloti su tajnim putevima stigli u Pranjane gde ih je narod čuvao i hranio u svojim kućama i gde su čekali evakuaciju. U dogovoru sa savezničkom komandom narod pranjanskog kraja je danonoćnim radom izgradio improvizovani aerodrom na Galovića brdu sa kojeg su u leto i jesen 1944. godine obavljeni letovi na relaciji Pranjani – Bari.

U ovoj spasilačkoj misiji spašeno je više od 500 savezničkih avijatičara koji su do kraja života bili zahvalni narodu Pranjana i koji su u vreme NATO agresije bili protiv napada na Srbiju.  U Pranjanima je još uvek živo sećanje na dane kada je obavljena misija „Halijard“ koje za GM Press prenosi meštanin Pranjana šezdesetosmogodišnji Svetozar Papić.

Ovo je bila izjava o onome što je u Pranjanima bilo tokom Drugog svetskog rata,a o današnjem trenutku i održavanju Sabora violinista kaže:

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *