Gimnazijalci polažu probnu državnu maturu

Gimnazija „Takovski ustanak“ je jedna od 101 škole u Srbiji u kojoj se sprovodi pilotiranje državne mature. Prema odluci Ministarstva prosvete,od četiri odeljenja trećeg razreda u ovoj školi, probne testove polažu odeljenja III3 i III4, ukupno 45 učenika od njih 61, iz ta dva odeljenja.  U drugom pilotiranju, koje će se sprovesti u maju 2021.godine, učestvovaće svih 119 trećaka milanovačke gimnazije.

SANJA ŽIKIĆ, PEDAGOG GIMNAZIJE TAKOVSKI USTANAK

– Učenici polažu srpski jezik i književnost i matematiku, kao obavezne predmete. Treći, izborni predmet, dodelilo je Ministarstvo prosvete, u našoj školi je to geografija. U drugom krugu pilotiranja će učenici sami birati izborni predmet, od onih koji budu ponuđeni. Učenici su dobili svoje šifre, testovi se rešavaju anonimno i šalju se u Beograd na pregledanje,nakon čega ćemo dobiti rezultate, dok će u sledećem krugu naši profesori imati priliku da učestvuju u pregledanju testova– rekla je Sanja Žikić, pedagog Gimnazije „Takovski ustanak“.

Na probnoj maturi primenjene su mere za nadgledanje i sprovođenje prvog pilotiranja  po uputstvu Ministarstva prosvete,kojim je precizno određen raspored učenika i dežurnih profesora. Ispoštovane su i sve preporučene preventivne mere zaštite od korona virusa.

-Rasporedili smo učenike u tri učionice,gde ih najviše može biti petnaest.Sve eventualne poteškoće na maturi unapred smo predvideli, tako da je prvi dan polaganja protekao bez problema-kaže Žikićeva.

Sutra će učenici polagati test iz matematike, a u petak iz geografije. Testiranje se vrši od 09 do 10:30 časova. Državna matura ulazi u obrazovni program 2022.godine, a ovogodišnji  trećaci biće prva generacija koja će polagati opštu maturu na kraju školovanja po novom programu.

GM PRESS / Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *