Godišnjica misije „Halijard“ obeležava se danas u Pranjanima

U Memorijalnom centru na Galovića Polju u Pranjanima danas će biti obeležena 77. godišnjica operacije „Halijard“, u okviru koje su pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVUO) i lokalno stanovništvo omogućili evakuaciju oko 500 savezničkih avijatičara oborenih iznad tadašnje Jugoslavije.

Polaganje venaca uz prigodnu ceremoniju najavljeno je tačno u podne, nakon čega će biti održana služba u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Pranjanima.

Operacija „Halijard“ počela je u martu 1944. godine, kada je komandant JVUO general Dragoljub Mihailović naredio izgradnju piste sa koje je obavljana vazdušna evakuacija savezničkih pilota i u čijoj su izgradnji učestvovali meštani Pranjana i okolnih sela.

Prva evakuacija obavljena je 29. maja 1944, kada je sa tri transportna aviona DC-3 Dakota iz Barija evakuisano 35 članova britanske vojne misije, kao i 20 britanskih i 40 američkih pilota.

Sa improvizovanih pista u Srbiji i Bosni i Hercegovini evakuisano je 500 savezničkih avijatičara, od čega 417 Amerikanaca.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *