Gornji Milanovac počinje realizaciju projekta koji će biti plaćen novcem dobijenim iz nagradnog fonda Vlade Švajcarske

Program vlade Švajcarske „Reforma poreza na imovinu“ i opština Gornji Milanovac usaglasili su sve detalje oko trošenja novca dobijenog u takmičenju za najbolju opštinu u oblasti naplate poreza na imovinu.U dogovoru sa građanima, odlučeno je da iznos od 300.000 franaka bude potrošen narekonstrukciju i opremanje objekta namenjenog deci sa posebnim potrebama.

„Sada nam je svima prioritet da sačuvamo zdravlje, ali kada se sve ovo završi želeli smo da i mi i Gornji Milanovac budemo spremni i odmah počnemo sa građevinskim radovima. Po planu, sve bi trebalo da bude završeno najkasnije u prvoj polovini iduće godine“, rekao je Aleksander Grunauer, direktor švajcarskog programa „Reforma poreza na imovinu“.

Aleksander Grunauer / oto: helvetas.org

Opština Gornji Milanovac osvojila je drugu nagradu u konkurenciji 44 opštine iz cele Srbije, koje su se takmičile u prikupljanju poreza na imovinu i ažuriranju baze podataka o nekretninama. Gornji Milanovac je popisao nešto manje od 5.000 nekretnina koje su do tada bile van poreske evidencije, a prihod od poreza na imovinu povećan je za 20 procenata.

foto: helvetas.org
foto: helvetas.org

„Porez na imovinunajznačajniji je sopstveni prihod opštine, i u proseku čini preko 50 odsto udela u svim prihodima koje opština naplaćuje. Novacod poreza na imovinu ostaje u budžetu opštine, i njegova osnovna namena je finansiranje lokalnih potreba stanovništva, kao što su komunalno uređenje, škole, vrtići, lokalni putevi“, kaže Aleksander Grunauer, direktor švajcarskog programa „Reforma poreza na imovinu“.

Program Švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“ sprovodio se zajednički sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština. Osim Gornjeg Milanovca, novac su dobili i Mali Zvornik, Apatin, Ljubovija i Bor, u ukupnom iznosu od milion švajcarskih franaka.

GM Press / helvetas.org

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *