„Ikone 20 veka“

Treći nastavak zbirke portreta o poznatm ličnostima 20. veka „Božanstveni bezbožnici,“ Sanje Domazet, nedavno je stigao u biblioteku „Braća Nastasijević“. Pred vama je delo o umetnicima koji su živeli i stvarali u skladu sa svojim pravilima, “odmetnicima” koji su stvorili remek dela i odigrali vrhunske uloge. Živeti po svojim pravilima, biti slobodan, biti samo svoj,bili su postulati ovih vrhunskih umetnika. Eseji o Čaplinu, Fridi Kalo, Murakamiju, Al Paćinu, Šumanoviću,Nadeždi Petrović i drugima, “leći će” svima onima nežnih osećanja, koji misle svojom glavom. Put do zvezda i među zvezdama nije lak, kao i svi smrtnici, i ovi blistavi likovi imali su želje, padove, lomove i neostvarene ljubavi.

Dragana Perišić, bibliotekar

U knjizi, podnaslova „Ikone 20. veka“ opisani su ljudi koji su obeležili 20 vek svojim talentom, radom i neobičnošću, na svim poljima umetnosti. –kaže Dragana Perišić, bibliotekar,dodajući, – ovo je knjiga za dušu, za sve koji žele da zavire u stvaralački i intimni svet Nadežde Petrović, Pikasa, Marije Kiri, Čaplina, o tome kako su stvarali i kako su stigli do vrha. Naslov je metaforičan i dočarava uspeh ovih izuzetnih stvaralaca koji su dospeli do visina o kojima možemo samo da naslutimo. Interesantna je priča o Čaplinu koji je iz siromašne porodice, čija se majka bavila glumom, kako je ušao u svet nemog, kasnije tonskog filma i postao planetarno najbogatiji čovek sveta, a taj put do vrha nije bio nimalo lak.-

 Raspust kod neobičnih tetkica

 Knjiga „Klub letećih tetaka“, Rafaela Vitala, pisca koji smatra da su i u svemiru najvažnija deca, pa su i njegove knjige posvećene „ukrasu sveta“. Šta da radiš kada te za rasput mama pošalje u nedođiju, kod džangrizave tetke da te prevaspita? A tetka Staša, je čudakinja koja priča sama sa sobom, ima kuću pored šume i luda je za mačkama, a što je najgore, ima još jedna tetka, koju ni tvoj tata ne podnosi.

-Priča o odrastanju i upoznavanju jednog sasvim drugačijeg sveta, puna duhovitih dijaloga i avantura. Raspust koji dečak Emil provodi na „prevaspitavanju“ kod čudnih tetki biće mu jedan od najboljih raspusta ikada, a tetke potpuno drugačije od svega što je o njima čuo– kaže Dragana.

Onda su tu i stari bicikli, napuštena kula, lokalni čudak koji ume da popravi sve živo i njegov divlji unuk, još dve tetke. Ovo je knjiga za uživanje i kikotanje, o tome kako se možeš najbolje provesti na mestu gde najmanje očekuješ.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *