Interventni otkup bikova produžen do 25. novembra

Opštinska kancelarija za poljoprivredu prati sve mere koje propisuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a trenutno je, usled epidemije izazvane korona virusom, aktuelan pravilnik o interventnom otkupu bikova.

Prema novom pravilniku, sva poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem bikova, a koja su svoja grla prodala ovlašćenoj klanici tokom septembra i oktobra meseca, mogu do 25. novembra da podnesu zahtev Upravi za agrarna plaćanja za subvenciju nadležnog Ministarstva od 20 000 dinara po grlu.

„To se pokazalo kao opravdana mera, jer su se pojavili veliki trižišni viškovi mesa, i država ovom merom pokušava da pomogne poljoprivrednim proizvođačima dodajući deo sredstava kako bi se ublažile posledice niske cene mesa. Svi koji dostave urednu dokumentaciju iz klanice, račune, otpremnice, otkupne listove, uverenje o zdravstvenom stanju grla, mogu da računaju na ovu subvenciju, ukoliko podnesu zahtev do 25. novembra“ – objasnila je Milka Nedeljković, šef Opštinske kancelarije za poljoprivredu.

Inteventni otkup bikova se odnosi kako na poljoprivredne proizvođače, tako i na klanice. Ono što je vrlo bitno za poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem bikova, jeste uslov za ostvarivanje prava na subvenciju koja im po zakonu pripada, a to je da su ta grla provela barem 120 dana na poljoprivrednom gazdinstvu i da su dostigla težinu od preko 500 kg.

 

GM Press / Milica Vukelić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *