Izložba ilustracija Mijata Mijatovića do 12. oktobra

U Gradskoj biblioteci “Vladislav Petković Dis” u Čačku, povodom dvadeset godina rada IK “Pčelica”, u petak 2. oktobra, sa početkom u 19 sati, otvorena je izložba ilustracija Milanovčanina Mijata Mijatovića, višestruko nagrađivanog ilustratora i strip-crtača, koji važi za jednog od najboljih u srpskoj strip produkciji.

„Pčelica“ je tokom dve decenije rada prešla put od malog čačanskog izdavača do jednog od najznačajnijih izdavača literature za decu na našim prostorima čija izdanja imaju prepoznatljiv vizuelni pečat upravo zahvaljujući Mijatovićevom radu. Prve “Pčelice”, odnosno, radne sveske za srpski jezik, matematiku, svet oko nas i prirodu i društvo, uradili su profesori razredne nastave Maja Koraksić i Goran Marković, vlasnik, direktor i glavni urednik IK “Pčelica”.

Mijat Mijatović, višestruko nagrađivan ilustrator i strip-crtač

“Od tad je prošlo 20 godina, radne sveske su postigle veliki uspeh i iako to nije mali period, nije ni mali broj izdanja koje je “Pčelica” od tad realizovala. Reći ću vam samo da je u pitanju oko 800 izdanja. “Pčelice” su sad prerasle u udžbenički karakter, ali tu su i mnogi naslovi iz beletristike, zatim lektirska izdanja… potrajalo bi da sve nabrajam, ali iz “Pčelica” se vremenom mnogo toga izrodilo. Ja sam se neku godinu kasnije priključio, kada je već bio potreban ilustrator da te tekstove likovno i grafički osveži, i od tada sam u „Pčeličinoj“ košnici.” – uz osmeh komentariše Mijatović.

Pčeličina izdanja iz godine u godinu sve više privlače pažnju, jer uspevaju da na kreativan način doprinesu i odgovore zahtevima savremene nastave. U kojoj meri se u domenu ilustracije sam način rada za decu menjao kroz vreme, pitali smo Mijatovića, s obzirom da je svoje prve ilustracije objavljivao u čuvenim časopisima za decu “Zmaj”, “Tik-tak” i “Zeka”.

“Osnovni principi i elementi ilustracije i crteža, odnosno, dizajna za decu, su ostali isti. To znači da boje moraju biti vedre, karakteri dece, ljudi i životinja uglavnom imaju krupne oči, i to su mahom nasmejani likovi koji nose sa sobom vedrinu duha i prenose informaciju dalje. Grafički elementi su ostali isti, samo su tehnike drugačije. Umesto u fotošopu, nekada se radilo rukom. Sada postoje grafički programi kojima se simulira nešto što se ranije radilo akvarelom, recimo.“ – objašnjava Mijatović.

Kao i svaki umetnik, Mijatović se najlagodnije oseća kada ima slobodu da sam kreira svet likova i njihovog okruženja, naravno, vodeći računa o tekstu i kontekstu, mada uspešno odgovora i na sve posebne zahteve pisaca, odnosno, scenarista, ukoliko ih ima. Retrospektivnu izložbu njegovih ilustratorskih radova objaviljenih u izdanjima „Pčelice“, od njenog osnivanja do danas, svi zainteresovani mogu posetiti do 12. oktobra.

 

GM Press / Milica Vukelić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *