Izložba „Ratno vazduhopolovstvo u Drugom svetskom ratu kroz makete“ do 9. novembra

U Muzeju rudničko-takovskog kraja, juče u 18 sati, otvorena je izložba „Ratno vazduhopolovstvo u Drugom svetskom ratu kroz makete“ kojom se obeležava 75. godišinjica od završetka Drugog svetskog rata.

Izložene makete izradili su članovi Maketarskog kluba iz Čačka u razmerama 1:72, 1:48 i 1:32, a u pitanju su avioni koji su učestvovali u ratnim okršajima i koji su često imali presudnu ulogu u pojedinim fazama ratnih dejstava. Kao što je poznato, Drugi svetski rat završen je 9. maja 1945. kapitulacijom Nemačke, a na Dalekom istoku kapitulacijom Japana 2. septembra takođe 1945. godine. U toj završnoj fazi rata, proizvedeno je nekoliko novih tipova aviona, a naročito je značajno to što je prvi put upotrebljena mlazna avijacija. Najstariji član Čačanskog maketrskog kluba Milan Kosić, koji je prvu maketu aviona izradio davne 1963. godine, prestavio nam je jedan avion domaće proizvodnje.

Milan Kosić

„Rogožarski IK-3 je jedan od najboljih aviona napravljen pre početka Drugog svetskog rata. Urađen je u fabrici Rogožarski u Beogradu po konstrukciji inženjera Slobodana Zrnića, Ljubomira Ilića i Koste Sivčeva, i zato se i zove IK-3. Čuveni lovački avion“ – kaže Kosić.

Maketarstvo je hobi kojim se bave mnogi ljudi iz čitavog sveta i veoma je raznovrsno, počevši od maketa zanimljivih građevina pa do maketa mašina i uređaja za transport, a naročito raznih ratnih oruđa. Maketari se prema sopstvenim afinitetima odlučuju šta će praviti, a izradom maketa stiču pregršt znanja iz oblasti istorije, arhitekture, dizajna.

„Ja sam avijaciju zavoleo od prvih aviona, imam prijatelje koji su to radili i kod mene se javilo to interesovanje. Počeo sam kao aero modelaš i bio sam član Aero kluba gde smo pravili modele aviona, a kasnije sam počeo da radim makete i to traje sve do danas. Kroz izradu maketa vi počnete da stičete znanje, svaki maketar koji pravi makete aviona zna mnogo o avijaciji, iako možda nikad nije bio pilot. Pored toga, kroz izradu maketa vi saznajete istoriju, kako nacionalnu tako i svetsku, zato je to interesantno. Preporučujem mladim ljudima da počnu da se bave time, jer praktično kroz ovaj rad vi učite i stalno saznajete nešto novo, bilo da pravite maketu aviona, automobila, neke građevine ili slično“– objašnjava naš sagovornik.

Da bi se neko bavio maketarstvom, prema rečima gospodina Kosića, dovoljno je da ima želju, ljubav prema tom poslu, i što je najvažnije, veliko strpljenje. Ko nema strpljenja, ne treba ni da počinje, jer čar je upravo u najsitnijim detaljima koji maketu čine vernom replikom.

Izložbu „Ratno vazduhoplovstvo u drugom svetskom ratu kroz makete“ u Muzeju rudničko-takovskog kraja možete pogledati do 9. novembra.

 

GM PRESS / Milica Vukelić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *